Srna-Bajramović: Vlada je smijenjena zbog sukoba unutar SDA

E. H.
Srna-Bajramović: Vlada je smijenjena zbog sukoba unutar SDA
Skupština Kantona Sarajevo danas je izglasala nepovjerenje vladi ovog kantona, zajedno s premijerom Elmedinom Konakovićem, koji će ovom odlukom biti smijenjen sa svoje funkcije.

Riječ je o smjeni koja je došla nakon što je Konaković podnio neopozive ostavke na sve funkcije u Stranci demokratske akcije (SDA), zbog čega su zastupnici SDA u Skupštini KS-a podnijeli zahtjev za njegovu smjenu.

Posebnu ulogu, pored stranaka koje čine parlamentarnu većinu u ovom tijelu (SDA, SBB, BPS) odigrali su pojedini članovi opozicije, koji su odlučili da glasaju za smjenu premijera Konakovića, kao što su Nermin Bjelak, Fahrudin Pecikoza (Nezavisni zastupnici), Bibija Kerla (DF) i Rasim Smajić (BOSS).

Također, zanimljivo je da je i ostatak opozicije, koju čine SDP BiH, Naša Stranka i pojedini nezavisni zastupnici bio suzdržan kada je riječ o ovom pitanju, a tek tri zastupnika su bili izričito protiv smjene.

"Politički interes opozicije je cijelo vrijeme bio razotkrivanje poteza vlasti u interesu građana. Ne zadnjih mjesec dana, nego tri godine. Jasno je da vlada nije smijenjena zbog sukoba oko rješenja za životne probleme građana, nego zbog borbe frakcija za  nastavak loših praksi sa novim ljudima jer su stari postali neposlušni. Oko samog čina  glasanja mogu reći samo da je suzdržanost prirodni način glasanja kad svjedočite sukobu SDA-ovih frakcija  oko kriminala, korupcije, nepotizma, upravljanja javnim resursima.  Aktuelna vlada je izabrana trgovinom glasova zastupnika drugih stranaka, pa je na istim principima i istom tehnologijom smijenjena. Naš najveći interes je bilo da suzdržanom pozicijom dokažemo da nismo dio političke korupcije, nikakvih trgovina, niti da se  možemo kupiti. Nama interes građana nije biranje između dva zla, nego smjena oba.  U ovom momentu je jasno da opozicija nema taj kapacitet, ali  građani imaju šansu da svoj interes za par mjeseci, na dan izbora pretvore i u politički interes.
", istaknula je za Radiosarajevo.ba zastupnica SDP-a BiH u Skupštini KS-a Segmedina Srna - Bajramović.

Također, pojasnila nam je i iz svog ugla da li bi ovakva trenutna situacija i izbor novog premijera svega nekoliko mjeseci uoči Općih izbora u BiH mogli dovesti do eventualne institucionalne krize u KS-u.

"Mi živimo konstantnu krizu . Nekad je ona  javna, a nekad tajna.  Zavisno od interesa onih koji je kreiraju. Budžetski korisnici se ne moraju brinuti, sve će da funkcioniše normalno. Oni koji nisu na budžetu će i dalje da se sami staraju o sebi i o svojim problemima. Znači, neće se desiti ništa dramatično, osim sto će pražnjenje budžeta biti pod kontrolom izbornog pobjednika 2014., a ne njegovih disidenata. Zato još jednom
ponavljam, ne sekirajte se - onaj tip krize u koji ste posumnjali nije moguć ni iz činjenice da  političari nikada nisu kreirali krizu u kojoj se njihova primanja dovode u pitanje. Pražnjenje budžeta će normalno funkcionisati između ostalog jer je i izborna godina, a tu  možete naći i jedan od osnovnih razloga ovako brze smjene. Ipak su u pitanju stotine miliona KM za varanje birača po stoti put.  ", zaključila je Srna-Bajramović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije