Općoj bolnici dodjeljena reakreditacija "Bolnica - prijatelj beba"

Radiosarajevo.ba
Općoj bolnici dodjeljena reakreditacija "Bolnica - prijatelj beba"

Zlatan ima 16 mjeseci i rođen je u porodilištu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i s mamom Aidom došao je u četvrtak da prisustvuje svečanosti dodjele akreditacije “Bolnica - prijatelj beba” koju je Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo nakon uspješno okončanog procesa reakreditacije dodijelila Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ). 

“Svo osoblje je zaista za svaku pohvalu, imali smo odličan tretman u svakom momentu. Porod je trajao malo duže, ali ono čega se sjećam 16 mjeseci poslije jesu pažnja i kvalitetan tretman koje smo ovdje imali od osoblja, i zato smo danas došli da ih podržimo i čestitamo im”, kaže mama Sanja dok se Afan s drugom djecom igrao u 'VIP loži' iz koje su dodjelu akreditacije pratili najmlađi posjetitelji svečanosti. Tu su i njegov vršnjak Afan s mamom Sanjom koja kaže kako su također imali odličan tretman u porodilištu, ali i beba Dunja iz Tuzle koja je došla s mamom Nevenom iz Inicijative za unapređenje dojenja, navodi se u saopćenju AKAZ-a.

Mislim da je dojenje nešto što je najbitnije i nezamjenjivo za dijete, zato mislim da inicijative poput ove koja između ostalog podržava i dojenje zaslužuju podršku, kaže Dunja. 

Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, kazao je kako je ponosan na osoblje i zahvalio se svima što su došli da zajedno proslave dobijanje reakreditacije. 

“Sve što smo u ovoj bolnici našim velikim naporima uradili u funkciji svih građana ne bi bilo moguće bez velike podrške naših osnivača -  Skupštine KS-a, te Ministarstva zdravstva KS-a i Vlade KS-a s ministricom Zilhom Ademaj i premijerom Elmedinom Konakovićem na čelu”, kazao je Kravić. 

Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo J.U. Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo među prvima u BiH dobilo je akreditaciju “Bolnica - prijatelj beba” kroz projekat koji je AKAZ 2013. godine počeo sa UNICEF-om BiH. 

Krajem prošle godine vanjski ocjenjivači AKAZ-a obavili su vanjsku ocjenu Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo usvrhu reakreditacije poslije čega je privremeni Upravni odbor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH nakon razmatranja izvještaja vanjskih ocjenjivača kao i zaključaka Komisije za certifikaciju i akreditaciju dodijelio fokusiranu akreditaciju ovom Odjeljenju sa 98,00 posto ispunjenih akreditacijskih standarda za „Bolnice - prijatelje beba“. 

Akreditaciju “Bolnica - prijatelj beba” i naljepnice sa oznakom “Q” za kvalitet Kraviću uručio je direktor AKAZ-a Ahmed Novo.

“Želim da čestitam osoblju i direktoru na uloženom trudu i zasluženom dobijanju akreditacije. Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo ove bolnice među prvima u BiH dobilo je akreditaciju kroz projekat koji je AKAZ 2013. godine počeo sa UNICEF-om uz čiju pomoć i preporuke smo razvili i napisali domaće standarde za akreditaciju 'bolnica – prijatelja beba' , kazao je Novo podsjetivši da AKAZ u Općoj bolnici, zdravstvenoj ustanovi koja se vrlo intenzivno i kvalitetno priprema za punu akreditaciju, pilotira i Inkluzivne standarde za osobe sa invaliditetom (ISOSI). 

Prisutnima se obratio i premijer KS-a Elmedin Konaković, koji je govorio i kao roditelj čije se prvo dijete rodilo upravo u ovom porodilištu: 

Bio sam uz suprugu, i uvjerio se u kvalitet i toplotu koju ova institucija pruža svima, od samog poroda, pa do savjeta o dojenju i svemu što roditelji koji dobiju svoje prvo dijete trebaju znati. U svakom slučaju ste prijatelji beba, ali i prijatelji roditelja, kazao je Konaković koji je na svečanost dodjele akreditacije došao sa sjednice Vlade. 

“Prekinuli smo sjednicu kako bismo ministri i ja došli dati podršku i svjedočiti ovom važnom činu. Opredijeljenost povećanjukvaliteta zdravstva ova vlada dalaje kroz značajnouvećanje budžeta za zdravstvo i povećanje plaća zdravstvenim radnicima, i mogu reći da su osoblje ove bolnice i drugih zdravstvenih institucija opravdali svaku uloženu marku”, kazao je Konaković. 

Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj izrazila je zadovoljstvo i radost potvrtavajući kako je dodjela akreditacije “Bolnica - prijatelj beba” veliko priznanje za trud osoblja Odjeljenja ali i čitave bolnice. 

Na dobrom putu ste da uskoro svi odjeli budu akreditirani, uvodite inkluzivne standarde, i u svemu imate našu punu podršku, kao i na putu razvoja novih odjela i dobijanju statusa Kantonalne bolnice. Želim vam da ustrajete u tome što radite”, poručila je Ademaj. 

Prisutnima se obratila i Mira Ademović ispred Udruženja za unapređenje dojenja koja je govorila o samim počecima inicijative “Bolnica - prijatelj beba” još prije 20 godina. 

“Želim čestitati AKAZ-u koji je 2013. izradio standarde i preuzeo ove aktivnosti, koji na tome radi i vjerujem da će nastaviti raditi, kao i Općoj bolnici koja je također u svemu od samih početaka i koja ovom reakreditacijom dokazuje svoje opredjeljenje na tom putu”, kazala je Mira Ademović. 

“Akreditacija je proces koji ne završava, i koji traje i konstantno unapređuje sigurnost i kvalitet usluge. Majčino mlijeko nema alternativu, i to je ono na čemu, između ostalog, ovdje insistiramo i promocija dojenja je u fokusu našeg rada”, potcrtala je pedijatrica Jasmina Šlaku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije