Općinsko vijeće Novi Grad usvojilo rebalans budžeta

Radiosarajevo.ba
Općinsko vijeće Novi Grad usvojilo rebalans budžeta

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je danas rebalans budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za ovu godinu, kojim je budžet te općine veći za nešto više od četiri miliona KM u odnosu na planirani.

Ukupna raspoloživa budžetska sredstva Općine Novi Grad Sarajevo planirana rebalansom za 2015. godinu iznose skoro 35.000 000 KM.

Kako je istaknuto na sjednici OV, Općina Novi Grad Sarajevo od 2012. godine bilježi konstantan trend rasta budžetskih sredstava, a ove godine ostvareni su znatno veći prihodi nego što je bilo planirano.

"Zaista je ostvareno značajno povećanje bužeta u odnosu na 2012. godinu iz koje smo krenuli sa 22 miliona KM budžetskih sredstava. Rebalansom budžeta jedan dio sredstava planiran je za jednu od najugroženijih kategorija naših građana, a to su penzioneri s najnižom penzijom kojih je na području Novog Grada blizu 11.500. Općina će zajedno s Udruženjem penzionera i Federalnim Zavodom PIO/MIO pripremiti jedan novogodišnji poklon za novogradske penzionere", kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Također, dio budžetskih sredstava bit će usmjeren za rekonstrukciju prizemlja zgrade Općine, s novom šalter-salom i kancelarijskim prostorom za prijem građana. Proširenjem tog prostora dobit će se oko 500 metara kvadratnih novog prostora, tako da će prostor u prizemlju zgrade biti puno bolje iskorišten, a poboljšat će se i kvalitet pružanja usluga građanima.

Pored toga, rebalansom budžeta planirana su i dodatna sredstva za sanaciju ulica, u kojima se prilikom početka radova na rekonstrukciji pojavila potreba za dodatnim radovima. To se prije svega odnosi na izgradnju oborinske kanalizacije i zamjenu dotrajale vodovodne mreže.

Na sjednici Vijeće je usvojilo i Nacrt Programa rada Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo za 2016. godinu i uputilo ga u javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Donesena je i Odluka o dodjeli javnih Općinskih priznanja u 2015. godini, kojom se najveće pojedinačno Općinsko priznanje Zlatna plaketa „Safet Hadžić“ posthumno dodjeljuje, rahmetli Nedžibu Džanki, dugogodišnjem vijećniku Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo i istaknutom humanisti i privredniku, za izuzetan doprinos u razvoju lokalne zajednice.

Kolektivna Zlatna plaketa „Safet Hadžić“ bit će dodijeljena Udruženju za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“, dok će pojedinačna Srebrena plaketa biti dodijeljena Ademu Zolju, direktoru Direkcije za puteve Kantona Srajevo. Kolektivna Srebrena plaketa „Safet Hadžić“ bit će dodijeljena firmi „Senigor“, za uspješan rad u privrednom razvoju i značajan doprinos lokalnoj zajednici.

Općinska priznanja bit će uručena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo koja će biti održana 16. decembra na Dan Općine Novi Grad Sarajevo.

Prihvaćen je i prijedlog Zaključka o realizaciji tekućeg transfera za zimsko održavanje cesta putem KJKP „Rad“ d.o.o. Sarajevo, kao i prijedlog o promjeni naziva ulica na području općine Novi Grad Sarajevo.

Vijećnicima su date na znanje informacija o stanju cestovne infrastrukture na području općine Novi Grad Sarajevo i informacija o ostvarenim pravima na banjsko-klimatsko liječenje boraca- branitelja BiH u 2015. godini, saopćeno je iz Pres službe ove općine.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije