Općina Stari Grad uputila poruku Općini Centar: Sklonite ovo

Radiosarajevo.ba
Općina Stari Grad uputila poruku Općini Centar: Sklonite ovo
Foto: Općina Stari Grad / Ferhadija

Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za investicije i komunalne poslove, uputila zahtjev Općini Centar Sarajevo da hitno pristupi uklanjanju estetski neprimjerenih sadržaja sa javne površine koja se nalazi na razgraničenju dvije općine. Na samoj granici dvije gradske općine, u dijelu ulice Ferhadija koji pripada Općini Centar, postavljeni su sadržaji potpuno neprimjereni za centralnu pješačku zonu jednog glavnog grada: aparat za cijeđenje soka, prodaja ulaznica, prodaja odjeće, kišobrana i drugo.

U zahtjevu upućenom Općini Centar podsjeća se na sastanak koji je održan u decembru prošle godine a kojem su prisustvovali predstavnici obje općine, gdje je jedna od tema bila i pitanje bespravnih korisnika javne površine na razgraničenju. Na tom sastanku usaglašeno je stajalište da će Općina Centar putem nadležne općinske inspekcije pristupiti uklanjanju neprimjerenih sadržaja u što kraćem roku. Općina Stari Grad je nakon toga dostavila dopis Općini Centar u kojem je, cijeneći zajednički interes, zatraženo da se postupi prema postignutom dogovoru i uklone sadržaji koji značajno narušavaju estetiku ovog kulturno i historijski značajnog i turistički atraktivnog dijela grada.

I pored postignutog dogovora i upućenog dopisa, obilaskom terena prošle sedmice utvrđeno je da javna površina na razgraničenju općina izgleda gore nego ikada, što potvrđuju i fotografije uz ovaj tekst. Iz tog razloga, Općina Stari Grad ponovo je zatražila da nadležna inspekcija Općine Centar promptno reaguje i poduzme sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti, te pristupi uklanjanju estetski neprimjerenih sadržaja u što kraćem roku.

Općina Stari Grad izražava nadu da će Općina Centar u što skorijem roku ispoštovati postignuti dogovor i ukloniti neprimjerene sadržaje, a u interesu obje općine, kao i svih građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije