Općina Stari Grad traži da se VIK kazni zbog prokopa na cestama

Radiosarajevo.ba
Općina Stari Grad traži da se VIK kazni zbog prokopa na cestama
Foto: Općina Stari Grad / Posljednji zabilježeni primjer je u ulici Zmajevac

Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za inspekcijske poslove, poduzimat će sankcione mjere protiv kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija za sve prokope koji se budu vršili na saobraćajnicama, a suprotno odredbama Zakona o cestama FBiH, kao i Odluke o uslovima i načinu prokopa javnih površina na području Kantona Sarajevo.

Ovaj problem kulminirao je prethodnih mjeseci jer je navedeno preduzeće vršilo prokope na brojnim saobraćajnicama u Starom Gradu i to neposredno nakon njihove sanacije i postavljanja novog asfalta.

Posljednji zabilježeni primjer je u ulici Zmajevac čije je asfaltiranje, u dužini preko 1.500 metara, završeno sredinom prošlog mjeseca. Ova investicija koštala je preko 400.000 KM, a finansirali su je Općina Stari Grad i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo. Nedugo potom, nadležna Služba za investicije i komunalne poslove je na ovoj lokaciji konstatovala neovlašten prokop od strane KJKP Vodovod i kanalizacija, a zbog kojeg su reagovali i građani. Za ove radove navedeno preduzeće nije imalo odobrenje Općine Stari Grad, te će, i pored činjenice da je naknadno prokop saniran, biti poduzete sankcione mjere“, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

Prema Zakonu o cestama FBiH za preduzeća koja na cestama izvode radove bez odobrenja ili suprotno uvjetima propisanim odobrenjem, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000 do 10.000 KM.

Općina Stari Grad pravovremeno obavijesti KJKP Vodovod i kanalizacija o sanacijama svih ulica koje se vrše na području ove općine kako bi se svi eventualni kvarovi njihove mreže otklonili prije aslfaltiranja. Upravo iz tog razloga, neshvatljivo je da se prokopi vrše na novom asfaltu netom nakon njegovog postavljanja i ta praksa ubuduće će biti sankcionisana“, zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije