Općina Stari Grad: Stojnića smo deložirali jer je ugrozio sigurnost građana

E. H.
Općina Stari Grad: Stojnića smo deložirali jer je ugrozio sigurnost građana
Nakon što su prije četiri mjeseca deložirali ugostiteljski objekat "Tesla pub" u Sarajevu, Općina Stari Grad provela je deložaciju još jednog objekta, koji je pod zakupom držao Denis Stojnić.

Prilikom deložacije, koja je obavljena jutros, a kojoj su prisustvovali inspektori Općine Stari Grad i policijski službenici, advokati Denisa Stojnića istaknuli su kako je riječ o nelegalnoj deložaciji, no iz Općine Stari Grad imaju drukčije mišljenje.

"Općina Stari Grad je izdala rješenje 25. septembra, kojim je naloženo bivšem zakupcu prostora na broju 5, u ulici Saliha H. Muvekita, Denisu Stojniću ostalim da u roku od tri dana kako bi napustili ovaj prostor. Kako se bivši zakupac oglušio na ovo rješenje, doneseno 5. oktobra doneseno je rješenje o izvršenju deložacije ovog prostora, putem Komisije za deložaciju poslovnih prostora", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Sektora za odnose s javnošću Općine Stari Grad.

Dodali su i kako je ovo rješenje 6. oktobra uručeno advokatu Sanelu Neziriću, pravnom zastupniku Denisa Stojnića, nakon čega su oni zatražili odgodu izvršenja rješenja, što im nije dozvoljeno.

"Advokat Nezirić bio je obaviješten o deložaciji, a iz njegovog zahtjeva za odgodu evidentno je da je o deložaciji bio upoznat i Denis Stojnić, s obzirom da je advokat naveo kako na najavljeni datum ni on, ni njegov klijent neće biti u BiH", ističu iz Općine Stari Grad.

Kao razloge za deložaciju iz ovog poslovnog prostora naveli su nelegalno izvedene radove unutar objekta, odnosno rušenje međuspratne konstrukcije i pregradnih zidova, te povećanje otvora na prozorima i vratima, koi su direktno ugrozili statiku objekta.

"Ovim radovima ugrožena je sigurnost drugih stanara i njihove imovine, zbog čega je Sektor za inspekcijske poslove Općine Stari Grad, vršeći kontrolu stanja, konstatirao da je prostor doveden u stanje konstruktivne nestabilnosti, odnosno da prijeti opasnost od urušavanja čime su ugroženi životi ljudi, njihova imovina, susjedne građevine i saobraćaj", pojasnili su iz Općine.

Istaknuli su i kako je krajem augusta podnesen zahtjev stanara zgrade na ovoj adresi, kojim su tražili od općine da poduzme hitne mjere zaštite i sugurnosti objekta, jer su pretrpjeli veliku štetu, posebno u zimskom periodu zbog smrzavanja ogoljenih cijevi i instalacija.

"Angažiran je i sudski vještak, koji je ustanovio da je vršeno rušenje dijelova nosivih konstruktivnih elemenata i ostalih dijelova konstrukcije zgrade, te na dijelu otvora za prozore. On je predložio poduzimanje hitnih mjera i izradu idejnog rješenja rekonstrukcije objekta. Drugi stručnjak statike ustanovio je pregledom kako je riječ o devastiranom objektu s porušenim međuspratnim konstrukcijama, što je nedopustivo, te da je potrebno hitno spašavanje objekta od daljeg propadanja", zaključuju iz općine, uz napomenu da Služba za urbanizam zakupcu nije izdala urbanističku saglasnost, jer su zahtjev za tu dozvolu primili u februaru 2017. godine, što navodi na zaključak da su, kako kažu, "svi radovi izvedeni nelegalno".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije