Općina Stari Grad raspisala konkurs za stipendije

Radiosarajevo.ba
Općina Stari Grad raspisala konkurs za stipendije
Foto: Arhiv / Općina Stari Grad
Općina Stari Grad stipendirat će u ovoj školskoj godini nadarene učenike i studente, učenike deficitarnih i tradicionalnih zanata, te učenike i studente iz porodica boračke populacije.

Ukupno će Općina Stari Grad za stipendije u školskoj 2018/19. godini izdvojiti skoro 300.000 KM. Javni pozivi su otvoreni u narednih 30 dana nakon čega će nadležne komisije odlučivati o svim zahtjevima.

Kao i ranijih godina, vrednovat će se prosjek ocjena, učešće i postignuti rezultati na takmičenjima, porodični standard, uslovi života, a za djecu iz porodica boračke populacije i vrijeme koje su njihovi roditelji proveli u ARBiH, kao i drugi uslovi propisani javnim pozivima.

Stipendije će se dodjeljivati za tekuću školsku/akademsku godinu, što znači da će se isplaćivati za devet mjeseci za period septembar - decembar 2018. godine i februar - juni 2019. godine. Visina mjesečne stipendije za učenike iznosi 80,00 KM, a za studente 120,00 KM, pa je ukupan iznos stipendija koje mogu dobiti učenici 720 KM, odnosno 1.080 KM za studente.

S obzirom na trajanje konkursne procedure i rokova za eventualne žalbe koji se moraju ispoštovati, ova sredstva se uglavnom isplaćuju jednokratno, eventualno u dva dijela.
Općina Stari Grad Sarajevo praksu stipendiranja učenika i studenata provodi niz godina i za te namjene su se kontinuirano uvećavala sredstva planirana godišnjim budžetima.

Prije tri godine Općina je u cilju očuvanja starih i tradicionalnih zanata, kao i podrške deficitarnim zanimanjima odlučila ponuditi stipendije onim učenicima koji se odluče za ovakav poziv.

Tu vrstu stipendije mogu dobiti oni koji se odluče školovati za deficitarna zanimanja kao što su: vodoinstalater, keramičar, električar, tapetar, obućar, krojač, limar, bravar i slično, kao i oni koji žele izučavati stare zanate: filigranist, kujundžija, graver, kazandžija, krznar, sedlar, papudžija, sahadžija itd. I pored toga što je Općina Stari Grad namjeravala povećavati broj ovakvih učenika i šegrta koje bi godišnje stipendirala, nažalost odziv je uvijek bio slab.

U prethodne dvije godine stipendirani su učenici deficitarnih zanimanja, a dosad se za stipendiju nije prijavio nijedan šegrt koji izučava neki zanat. Svi javni pozivi za navedne stipendije otvoreni su narednih mjesec dana i dostupni na općinskoj web stranici starigrad.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije