Općina Stari Grad pokreće ligu osnovaca u robotici, sutra podjela robota

Radiosarajevo.ba
Općina Stari Grad pokreće ligu osnovaca u robotici, sutra podjela robota
Foto: Općina Stari Grad / Općina Stari Grad pokreće ligu osnovaca u robotici

Općina Stari Grad Sarajevo pokreće ligu u robotici osnovnih škola sa područja ove općine, što je čini prvom lokalnom zajednicom u Kantonu Sarajevo koja će svoje osnovce motivirati za bolje učenje i rad i na ovaj način.

Robotika je važna u obrazovanju, a učenicima je istovremeno privlačna i razvija takmičarski duh. Ujedno, robotika je uspješan način da se učenici uvedu u informatičku tehnologiju i programiranje.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić uručit će sutra direktorima škola tzv m-bote – robote koje će učenici koristiti tokom takmičenja. Liga počinje ove školske godine, a već u septembru nadležna Služba za obrazovanje, kulturu i sport organizovat će edukaciju za 20 učenika i šest nastavnika u Spark school u Mostaru.

U ligi iz robotike učestvovat će učenici šest osnovnih škola iz Starog Grada i Zavoda Mjedenica, a igrat će se tri kola.

Uručenje m-bota (robota) direktorima svih šest osnovnih škola i Zavodu Mjedenica najavljeno je 27. augusta, 2019. godine u 10 sati u Sali za vjenčanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije