Općina Stari Grad: Počinje rušenje privremenih objekata u Dženetića čikmi

Radiosarajevo.ba
Općina Stari Grad: Počinje rušenje privremenih objekata u Dženetića čikmi

Općina Stari Grad Sarajevo donijela je rješenje o rušenju privremenih poslovnih objekata koji se nalaze na adresi Dženetića čikma bb, koje će biti izvršeno u ponedjeljak, 16. decembra.  

Radi se o 11 prizemnih privremenih objekata za koje je urbanističko-građevinski inspektor Općine Stari Grad utvrdio da su istekle urbanističke saglasnosti i odobrenja za njihovo postavljanje. Investitorima je naređeno uklanjanje objekata i vraćanje terena u prvobitno stanje u roku od tri dana.

Iz općine ističu da je u ranije izdatim rješenjima za postavljanje tih objekata jasno navedeno da su objekti privremenog karaktera, te da moraju biti uklonjeni po isteku roka ili na zahtjev organa uprave, a bez prava na nadoknadu.

Ipak, imajući u vidu da se radi o dugogodišnjim korisnicima prostora, te da su im te djelatnosti izvor prihoda, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić dao je nalog općinskim službama da se pokuša iznaći najbolje rješenje koje će zadovoljiti interese Općine Stari Grad, ali i korisnika.

dzenetica_cikma_SG_03.jpg - undefined

Foto: Općina Stari Grad

Navode da na predmetnoj lokaciji zainteresovani investitor, koji je već vlasnik jednog dijela zemljišta, planira izgradnju poslovno-stambenog objekta. U budućem objektu Općina Stari Grad će, kao sadašnji vlasnik dijela zemljišta, imati 16 poslovnih prostora u svom vlasništvu. Ti prostori bit će izdavani zainteresovanim zakupcima, a u skladu sa Odlukom o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad i rasporedu poslovnih djelatnosti, što će Općini osigurati trajne prihode što do sada nije bio slučaj.

Dodaju da je Općina trenutnim korisnicima privremenih objekata u Dženetića čikmi kojih ima osam, a od kojih neki imaju i po dva objekta, ponudila zakup upravo tih novosagrađenih poslovnih prostora, a u skladu sa navedenom odlukom i po cijeni koja je u odluci utvrđena za tu zonu.

Nadalje, tvrde da iako je to bila jedina realna mogućnost i kompromisno rješenje, korisnici privremenih objekata su je odbili zahtijevajući prostore iste kvadrature koju sada imaju, što nije moguće. Među zahtjevima koje su naveli je i da im se do izgradnje novih prostora dodijele zamjenski u kojima bi radili, kao i da im se nadoknadi iznos tržišne vrijednosti objekata koji se ruše, iako je u odobrenjima na osnovu kojih su objekti postavljeni navedeno da se objekti moraju ukloniti na zahtjev organa uprave, a bez prava na nadoknadu.

dzenetica_cikma_SG_02.jpg - undefined

Foto: Općina Stari Grad

Naglašavaju da zahtjev korisnika da im zakupnina u budućim prostorima bude prilagođena cijeni koju su dosad plaćali za te prostore nemoguće je ispuniti jer bi to bilo suprotno odredbama gore navedene odluke kojom je uređena ta oblast. Također, Općina Stari Grad nema saznanja o tome kome zakupci plaćaju zakup, po kojim uslovima i na kakav način i izražava sumnju da se radi o nezakonitim postupcima.

"Dužni smo naglasiti da je jedan od trenutnih korisnika privremenog objekta u kojem je smještena antikvarnica, kada su izdata rješenja za rušenje, zatražio od Općine u zakup zamjenski prostor. S obzirom da je Općina imala na raspolaganju adekvatan prostor, na prošloj sjednici Općinskog vijeća isti mu je dodijeljen u zakup, a prema uslovima iz Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad Sarajevo i rasporedu poslovnih djelatnosti zbog čega je korisnik prostora Općini danas uputio pismo zahvale, te će se iseliti iz objekta u ulici Dženetića čikma", poručuju iz Općine Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije