Općina Novi Grad: Nastavlja se uređenje vodotoka Lepenice (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Općina Novi Grad: Nastavlja se uređenje vodotoka Lepenice (FOTO)
/ Općina Novi Grad: Nastavlja se uređenje vodotoka Lepenice, FOTO: Novigradsarajevo.ba

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar za privredu Kantona Sarajevo Muharem Šabić potpisali su Sporazum o sufinansiranju projekta regulacije i čišćenja riječnih korita na području općine Novi Grad Sarajevo.

Ministarstvo će sufinasirati projekt regulacije korita Lepeničkog potoka u Zabrđu sredstvima od 226.500 KM. Za ucjevljenje 345 metara kanala Magrinjak u Rajlovcu Ministarstvo je osiguralo 150.000 KM, dok je za projekt hitnih intervencija čišćenja i produbljivanja kritičnih tačaka na rijekama u Novom Gradu osiguralo 30.000 KM, a preostala sredstva osigurat će Općina Novi Grad Sarajevo.

Načelnik Efendić novinarima je kazao da se radi o namjenskim sredstvima, takozvane vodne naknade, koje pripadaju Kantonu Sarajevo, a koje se putem općina implementiraju. Istaknuo je da je ukupna vrijednost koju resorno ministarstvo izdvaja Općini Novi Grad Sarajevo 406.500 KM za nekoliko projekata.

"Najznačajniji projekt iz tog programa je regulacija vodotoka Lepenice. Taj projekt već radimo u saradnji s Merhametom i vladom Mađarske, sredstva koja Ministarstvo daje bit će pridružena, tako da ćemo ove godine sigurno uraditi veliki dio tog korita, što je dugogodišnji projekt. Ove godine smo izdvojili najviše sredstava, dakle, 100.000 KM koje je izdvojila Općina, 226.500 KM koje izdvaja Ministarstvo za privredu, uz 320.000 eura koje je izdvojila vlada Mađarske su zaista značajna sredstva, tako da će blizu 800 metara potoka Lepenice biti regulirano ove godine", rekao je Efendić.

U vezi s potokom Magrinjak, Efendić je naveo da stvara veliki probleme u prostoru naselja Rajlovac, naročito za željeznički saobraćaj, te da je značajno što će i taj problem biti riješen. Ministar Šabić je kazao da Sarajevsko polje plavi zbog vodotoka kategorije jedan, ali da postoji plan za rješenja.

"Ići ćemo sa zahtjevom Vladi Federacije da se sredstva od oko četiri miliona KM ulože u Sarajevsko polje da bi bio riješen problem plavljenja", istaknuo je Šabić.

Dodao je da će i naredne godine biti ulagana sredstva u tom pravcu. „U narednim danima s istim aktivnostima ćemo nastaviti i s drugim općinama“, zaključio je Šabić.

Potpisnici Sporazuma obišli su lokalitet Zabrđa čime je ozvaničen početak radova na regulaciji korita Lepenice u dužini od 405 metara koje finansira vlada Mađarske Republike u iznosu od 320.000 eura. Projekt će biti realiziran putem mađarske humanitarne organizacije HIA i uz pomoć Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet.

Prilikom obilaska radova ambasador Mađarske u BiH Jozsef Negyesi istaknuo je da je vlada Mađarske Republike nakon prošlogodišnjih poplava, BiH pružila finansijsku pomoć u iznosu od 500.000 eura, te da je za regulaciju Lepenice izdvojen najveći dio sredstava.

Ahmed Boloban, direktor firme koja je izvođač radova, rekao je da će se u sklopu projekta raditi takozvani U profil, odnosno ploča sa armirano-betonskim zidovima s obje strane korita, kao i čišćenje i produbljivanje korita, čime će se poboljšati protok vode, a samim tim i spriječiti plavljenje okolnih kuća.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije