Općina Novi Grad: Za nezaposlene porodilje mjesečno po 50 KM

Radiosarajevo.ba
Općina Novi Grad: Za nezaposlene porodilje mjesečno po 50 KM
Foto: Novi grad Sarajevo / Ilustracija

Za podršku nezaposlenim porodiljama koje primaju znatno manju porodiljsku naknadu u odnosu na zaposlene, Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 330.000 KM, tako da će svaka porodilja koja nije u radnom odnosu, a koja živi na području ove lokalne zajednice mjesečno primati po 50 KM.

Obzirom da zaposlene porodilje primaju mjesečnu naknadu u prosječnom iznosu od oko 406 KM, a nezaposlene 180 KM, Općina će za svaku nezaposlenu porodilju godinu dana mjesečno izdvajati dodatnih po 50 KM.

Na taj način ova lokalna zajednica nastoji smanjiti neujednačenost naknada za porodilje koje nisu u radnom odnosu dok se ovaj problem na nivou države trajno ne riješi.

Pored finansijske podrške nezaposlenim porodiljama, iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo osigurana su sredstva u iznosu od 90.000 KM za projekat pružanja podrške porodicama koje dobiju treće, četvrto i svako naredno dijete.
Dio je to mjera podrške porodici kao najvećem stubu društva i natalitetu koji je u općini Novi Grad iz godine u godinu u konstantnom porastu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije