Općina Novi Grad i ove godine sufinansira troškove vantjelesne oplodnje

Radiosarajevo.ba
Općina Novi Grad i ove godine sufinansira troškove vantjelesne oplodnje
Radiosarajevo.ba / Općina Novi Grad

Općina Novi Grad Sarajevo i ove godine kroz sredstva iz Budžeta nastavlja realizaciju projekta sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje. Nakon što je prošle godine 71 bračni par ostvario pravo prijavom na javni poziv, zbog velikog interesovanja Općina se odlučila da nastavi realizaciju navedenog projekta.

Pravilnikom o sufinansiranju troškova biomedicinski potpomognute oplodnje definisani su uslovi za prijavu na isti:

- da je žena koja podnosi zahtjev u bračnoj ili vanbračnoj zajednici;

- da jedan od partnera u bračnoj ili vanbračnoj zajednici ima prebivalište na području općine Novi Grad Sarajevo, najmanje 3 godine prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje ovog prava;

- da se trudnoća ne može postići drugim načinima liječenja nego samo u postpuku vantjelesne oplodnje;

- da žena nema više od 42 godine života.

Svi parovi sa područja općine Novi Grad Sarajevo koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, a koji su zainteresovani za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, obavještavaju se da mogu iskazati interes za nevedeni program podnošenjem zahtjeva na protokolu Općine Novi Grad Sarajevo.

Ovaj projekat se realizira putem općinske Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, a obzirom da u BiH još uvijek ne postoji zakon koji tretira ovu oblast, te da su troškovi vantjelesne oplodnje izuzetno visoki, Općina na ovaj način želi pomoći svima onima koji ispunjavaju uslove i iskažu interesovanje. 

Prijave se mogu podnijeti u periodu od 15.7. do 15. 8.2019. godine, a zahtjev sa tačno nevednom dokumentacijom koja se treba dostaviti može se preuzeti na info pultu Općine Novi Grad Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije