Dobijen spor: Općina Centar ponovo u posjedu Hotela Zelenika kraj Herceg Novog

Radiosarajevo.ba
Dobijen spor: Općina Centar ponovo u posjedu Hotela Zelenika kraj Herceg Novog
Foto: Općina Centar / Hotel Zelenika
Općina Centar Sarajevo, nakon pravne bitke koja je trajala duže od decenije, presudom Vrhovnog suda Crne Gore vratila je u svoj posjed objekat u Herceg Novom.

S tim u vezi u proteklom periodu rađeno je na izvršenju presude radi predaje u posjed objekta hotela Općini Centar.

S obzirom na to da je riječ o izuzetno vrijednoj nekretnini, Općina Centar je po nalogu načelnika  Nedžada Ajnadžića formirala ekipu za preuzimanje hotela Zelenika.

Navedena ekipa se trenutno nalazi u Herceg Novom i u saradnji sa vlastima Crne Gore privode posao preuzimanja hotela kraju.

Na sjednici Općinskog vijeća Centar koja će biti održana krajem maja, naći će se i prijedlog za prodaju nekretnine, a bit će raspisan međunarodni javni poziv za zainteresirane, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

Malo je poznato da je upravo Zelenika mjesto gdje je izgrađen prvi hotel na crnogorskom primorju - "Pansion na zelenoj plaži", kasnije "Hotel na zelenoj plaži" i "Hotel Plaža".

Hotel Zelenika, Herceg Novi - undefinedFOTO: Screenshot: Hotel Zelenika, Herceg Novi

Hotel "Plaža Zelenika" je jedini sačuvani hotelski objekat sagrađen početkom dvadesetog vijeka u Crnoj Gori - 1902. godine i ta godina se računa kao početak razvoja modernog hotelijerstva u Crnoj Gori.

 

Dr. Antal Mađar, plemić porijeklom iz Budimpešte, sagradio je ovaj hotel na samoj obali mora, na plaži okruženoj borovima i zelenilom, pa je po tome i dobio svoje prvobitno ime "Pansion na zelenoj plaži".

Mađar se prethodno razbolio služeći kao oficir u hladnim predjelima Transilvanije te su mu ljekari savjetovali da napusti vojnu službu i preseli u toplije krajeve. Nakon dužeg boravka u poznatim evropskim liječilištima, nastanjuje se u Zelenici kod Herceg Novog gdje je sagradio porodičnu vilu. 

Malo je poznato da je upravo Zelenika mjesto gde je izgrađen prvi hotel na crnogorskom primorju: "Pansion na zelenoj plaži", kasnije "Hotel na zelenoj plaži" i "Hotel Plaža".

Hotel "Plaža Zelenika" je jedini sačuvani hotelski objekat sagrađen početkom dvadesetog vijeka u Crnoj Gori - 1902. godine i ta godina se računa kao početak razvoja modernog hotelijerstva u Crnoj Gori. 

Zgradu hotela, dr. Antal je sam projektovao i tada je, sa svojih 1.255 kvadrata površine, predstavljala najveći privredni objekat u Boki i celom Crnogorskom primorju. Konstruktivni zidovi su građeni od kamena iz obližnjih majdana, sa ugrađenim gvozdenim stegama za trusno područje, a sva građa i opeka je dovezena iz Venecije.

Ovo zdanje ima izuzetnu historijsku ulogu jer i danas, poslije više od 100 godina, iako u narušenom stanju uslijed nekompetentnih i neadekvatnih voditelja hotela, još uvijek, svojom siluetom srednjovjekovnog zamka s tri crvene kule, predstavlja markantno i historijsko obilježje, ne samo Zelenike, već i hercegnovske rivijere i Boke Kotorske. 

Početkom Drugog svetskog rata, hotel se pretvara u kasarnu aktom komande mjesta Zelenika od 3. marta 1941. godine. Nakon 6. aprila - bombardovanja luke Zelenika, jugoslovenska vojska se povlači i u kratkom periodu do 23. augusta, hotel radi za goste i ratne izbjeglice. Do pada Italije, septembra 1943, u hotelu se nalazi komanda italijanske alpinističke divizije "Taro". Okupacija hotela od strane Njemaca traje do 29. oktobra 1944. godine.

Za vrijeme ratnih prilika, Hotel je korišten za smještaj vojnika što je doprinijelo njegovom devastiranju.

Porodica Mađar ostala je bez hotela 1949. godine kada je izvršena nacionalizacija, a Hotel pretvoren u dječije odmaralište zatvorenog tipa "Centar" iz Sarajeva (poznatije kao Sarajevsko odmaralište).

U tom periodu je vidno narušena spoljašnja arhitektura nestručnim adaptacijama i cjelokupni unutrašnji ambijent potpuno je devastiran. Sav postojeći namještaj, koji bi danas sam po sebi predstavljao muzejsku vrijednost, raznesen je i zamijenjen namještajem lošeg kvaliteta.

Još jedan udar, hotel je imao 4. aprila 1979. godine, u katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio crnogorsku obalu. Nestručnim utvrđivanjem nastale štete, hotel je bio predviđen za rušenje, kao neupotrebljiv, ali je nakon uloženog prigovora komisija preimenovala kao privremeno neupotrebljiv.

Početkom rata 1991. godine, Hotel postaje sjedište Komande RMVJ (Ratne mornarice vojske Jugoslavije), čime turizam u ovom objektu zamire duži niz godina. Komanda RMVJ je ovdje bila uspostavljena sve do 2006. godine poslije referenduma na kome je odlučeno da Srbija i Crna Gora ne budu više u okviru iste države.

Od tada do danas hotel je prazan i čeka novog vlasnika koji bi mu dao prvobitnu funkciju.

Godinama se vodio spor oko vlasništva između porodice Mađar i Sarajevskog odmarališta. Građani Zelenike kao i svi oni koji vole Zeleniku, nadaju se da će se to uskoro uspješno završiti i da će se realizovati neki od postojećih projekata za obnovu ovog hotela koji bi mu vratio star sjaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije