Općina Centar realizira projekt sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje

Radiosarajevo.ba
Općina Centar realizira projekt sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje
/ Foto: Općina Centar
Samo sat vremena otkako je početkom ovog mjeseca na web stranici Općine Centar Sarajevo objavljena informacija da će Općina realizirati projekat sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje, uslijedili su telefonski pozivi zainteresiranih parova.

Naime, Općina Centar je pokrenula ovaj pilot projekat, kao prva lokalna zajednica u Federaciji Bosne i Hercegovine, s ciljem stvaranja optimalnih uslova za podizanje nataliteta.

O značaju projekta govori i činjenica da, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, parovi koji se odluče dobiti potomstvo na ovaj način za svaki pokušaj vještačke oplodnje moraju izdvojiti velika finansijska sredstva na ime plaćanja troškova postupka nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Svi zainteresovani mogu na web stranici Općine Centar www.centar.ba u rubrici Elektronski formulari/Rad, raseljeni, socijalna zaštita naći i isprintati zahtjev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, koji sa potrebnom dokumentacijom mogu predati na protokol Općine Centar (Mis Irbina 1).

Javni poziv ostaje otvoren dok sva finansijska sredstva za ovu namjenu ne budu iskorištena. U Nacrtu budžeta Općine Centar za 2017. godinu za ovaj projekat je predviđen iznos od 50.000 KM, dok će također rebalansom općinskog budžeta, koji je planiran u aprilu ove godine, biti predloženo izdvajanje dodatnih 50.000 KM, odnosno ukupno 100 hiljada KM u 2017. godini.

Prema odredbama Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje, kojeg je donio načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajandžić, osim utvrđenih uvjeta i načina ostvarivanja prava na dodjelu jednokratne novčane pomoći za pomenutu namjenu, ženama koje su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici sa područja općine Centar, također je navedeno da će Općina Centar sufinansirati dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina, na način da za prvi pokušaj vantjelesne oplodnje izdvaja maksimalno do 1.000 KM, a za drugi pokušaj do 3.000 KM.

Izuzetno i za žene preko 40 godina starosti Općina će sufinansirati dva pokušaja iznosom do 50 posto od ukupne cijene troškova vantjelesne oplodnje, odnosno u maksimalnom iznosu do 2.500 KM, o čemu će utvrditi bliže kriterije. Predstavnici Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar, koji realizuju ovaj projekat, napominju da se ovim projektom ne mogu refundirati već uložena finansijska sredstva za vantjelesnu oplodnju. Osim na web stranici Općine Centar, potrebni obrazac i informacije zainteresovani mogu dobiti na Info pultu Općine Centar, kao i u 15 mjesnih zajednica Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije