Općina Centar pozvala građane na akciju čišćenja i uređenja

Radiosarajevo.ba
Općina Centar pozvala građane na akciju čišćenja i uređenja
Foto: Nap.ba / Općina Centar

Sarajevska općina Centar će u narednim danima provesti akciju čišćenja i uređenja. Pozvala je građane da budu dio akcije.

Istakli su da su posvećeni zaštiti i poboljšanju životne sredine. Kao pokazatelj za to su naveli projekat zaštite i uređenja okoline u sklopu kojeg je više od 3,6 miliona maraka.

Kako je navedeno u saopštenju, projekti se odnose na gradnju i uređenje gradskih parkova i manjih javnih površina, dječijih ''ciciban'' igrališta i sportskih ploha, uređenje i ozelenjavanje grobalja, uvođenje selektivnog odlaganja otpada i drugo.

Uspješnim su ocijenili brojne provedene ekološke akcije čišćenja i uređenja javnih površina na mnogim lokacijama na ove lokalne zajednice. 

Poručili su da iako ulažu velike napore kako bi njeno područje bilo što ugodnije mjesto življenja, građani nisu zadovoljni čistoćom javnih površina u centru grada.

"Svjedoci smo zapuštenih zelenih površina, prljavih ulica, nelegalnih deponija otpada, te gotovo svakodnevnog devastiranja parkovskog mobilijara. Općina Centar je slika i ogledalo Sarajeva - glavnog grada Bosne i Hercegovine gdje svakodnevno boravi veliki broj turista i gdje se održavaju značajne kulturne, sportske i druge manifestacije od značaja za Bosnu i Hercegovinu, ali i za regiju", kazali su.

Kao jednu od takvih manifestacija su istakli Sarajevo Film Festival koji će ove godine biti održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a od 16. do 23 augusta. 

U susret ovom velikom kulturnom događaju, na inicijativu načelnika općine Centar Nedžada Ajnadžića ponovo pokrenuta je kampanja za čistu i urednu središnju sarajevsku općinu.

Akciju čišćenja i uređenja organizira Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar u saradnji sa drugim nadležnim općinskim službama, štabovima civilne zaštite i savjetima mjesnih zajednica, kao i kantonalnim javnim komunalnim preduzećima 'Rad' i 'Park', te Dobrovoljnim vatrogasnim društvom 'Bjelave', a želja i namjera je uključiti što veći broj građana da daju svoj doprinos kao mnogo puta do sada iskazujući i na taj način visoku ekološku svijet, saopšteno je iz ove općine Centar.

Pozvali su građane da se pridruže ovoj akciji čišćenja i uređenja Centra i pokažu da su zaista "Srce Sarajeva".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije