Općina Centar podržala projekt Evropskog parlamenta mladih u BiH

Radiosarajevo.ba
Općina Centar podržala projekt Evropskog parlamenta mladih u BiH
Evropski parlament mladih je jedna od rijetkih organizacija mladih koja djeluje u oba entiteta i četiri grada u BiH, kao i na međunarodnom nivou.

Udruženje Evropski parlament mladih u BiH pokrenulo je projekt Druga nacionalna sesija Evropskog parlamenta mladih u BiH - Sarajevo 2016., u okviru kojeg će se omogućiti mladim osobama, prvenstveno srednjoškolcima da steknu obrazovanje, vještine javnog nastupa i timskog rada, te da se podiže njihova svijest o evropskim i bh pitanjima.

U sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, Općina Centar je sa 1.500 KM finansijski pomogla ovaj projekt.

Realizacijom projekta srednjoškolcima se pruža prilika za neformalno educiranje, usavršavanje dotadašnjih i usvajanje novih vještina i znanja, povećanje interesa za političku situaciju u njihovoj zemlji i demokratske procese, te poticanje nezavisnog i kreativnog mišljenja, a sve to kroz druženje i sticanje novih prijateljstava, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou.

Projektom je obuhvaćeno oko 100 srednjoškolaca sa područja općine Centar, zatim aktivisti i volonteri Udruženja Evropski parlament mladih u BiH kao i članovi drugih nevladinih organizacija.

Evropski parlament mladih je prisutan u 39 evropskih zemalja s više hiljada mladih volontera uključenih u njegove aktivnosti.

U Bosni i Hercegovini EPM postoji od 2013. godine, a broji 100 članova. Pored glavnog ureda Evropskog parlamenta mladih u BiH, koji je u Sarajevu, postoje još tri ureda -  u Mostaru, Banja Luci i Tuzli.

Najznačajniji cilj organizacije je podstaći kod mladih razmišljanje o aktuelnim socijalnim, političkim i kulturnim problemima, te promocija demokratskih vrijednosti i utjecaj na mlade kroz neformalne i inovativne edukacijske metode, koje se provode kroz projekte Regionalnih foruma, odnosno Nacionalne sesije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije