Općina Centar: 40.000 maraka za nagrađivanje osnovnih škola

Radiosarajevo.ba
Općina Centar: 40.000 maraka za nagrađivanje osnovnih škola
Iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, Općina Centar Sarajevo već 16-tu godinu zaredom izdvaja iz budžeta sredstva za nagrađivanja 11 osnovnih škola sa njenog područja za rezultate koje postižu u toku školske godine.

Za tu namjenu u ovoj godini obezbijeđeno je 40.000 KM kako bi učenici i nastavnici bili dodatno motivirani za postizanje što boljih rezultata u nastavnim i vannastavnim aktivnostima i u narednom periodu.

Novčane nagrade su raspoređene školama shodno Pravilniku o vrednovanju i nagrađivanju osnovnih škola, a prilikom bodovanja imalo se u vidu učešće učenika u radu školskih sekcija i rezultati na školskim takmičenjima od općinskog do državnog nivoa iz 14 različitih oblasti: fizika, informatika, matematika, geografija, engleski jezik, kulturno-umjetničko i naučno-tehničko stvaralaštvo, lektira, njemački jezik, građansko obrazovanje/demokratija i ljudska prava, prva pomoć i zaštita, upozoravanje na mine, sportska i takmičenja iz oblasti saobraćaja.

Za uspjehe u protekloj 2015/2016. školskoj godini sa 8.625 KM nagrađena je škola „Musa Ćazim Ćatić“, a zatim slijedi OŠ „Safvet-beg Bašagić“ sa nagradom od 7.417 KM. Osnovna škola „Isak Samokovlija“ dobila je 6.291 KM, škola „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ 3.432 KM, OŠ „Alija Nametak“ 3.432 KM. Školi „Nafija Sarajlić“ dodijeljeno je 2.832 KM, a Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ pripala je nagrada u iznosu 1.993 KM. Zatim slijede škole „Katolički školski centar“ (1.900 KM), „Silvije Strahimir Kranjčević“ (1.679 KM), „Hasan Kaimija“ (1.310 KM) i „Vladislav Skarić“ (1.089 KM).

Od 2001. godine, od kada Općina nagrađuje škole, najbolje rezultate ostvaruju OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ koja je devet puta dobila najveću nagradu, škola „Alija Nametak“ koja je bila četiri puta prvonagrađena, te škole „Isak Samokovlija“ i „Safvet-beg Bašagić“ koje su taj uspjeh ostvarile jedanput.

Novac od nagrada škole su usmjeravale za unapređenje nastavnog procesa i poboljšanja uslova rada kako bi se nastava odvijala u moderno opremljenim učionicama uz primjenu najsavremenijih nastavnih učila.

Nagrade su utrošene za nabavku školskog namještaja i opreme za kabinete i rad školskih sekcija, za nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja te muzičkog vaspitanja, kao i za nabavku računara, štampača, projektora, foto aparata, knjiga školske lektire i časopisa...

Općina Centar je unazad šesnaest godina samo za nagrađivanje osnovnih škola za rezultate koje postižu u toku školske godine iz budžeta izdvojila 640.000 maraka.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije