Omersoftić: Zapošljavanje psihologa i socijalnih radnika je pozitivan potez

L. K.
Omersoftić: Zapošljavanje psihologa i socijalnih radnika je pozitivan potez
Privatni album / Psihologinja Elma Omersoftić

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 6. jula usvojila nove standarde i normative za osnovno obrazovanje, te je odlučila da ojača stručni tim u školama angažmanom psihologa i socijalnih radnika.

U tom smislu će od sljedeće godine biti zaposleni ovi stručni saradnici ovisno o broju učenika u školama.

Povodom ove infomacije kontaktirali smo mr. Elmu Omersoftić, psihologinju u osnovnoj školi Edhem Mulabdić iz Sarajeva i psihoterapeutkinju Transakcione analize, koja nam je objasnila da je ovo vrlo značajan i pozitivan potez Vlade KS.

"Zapošljavanje psihologa i socijalnih radnika u osnovnim školama predstavlja veliki korak i prvi značajan i ozbiljan potez vlasti u smjeru kompletiranja stručnih službi škola, a time pružanju zaštite i podrške svakom učeniku/ci osnovne škole“, navodi psihologinja Omersoftić za Radiosarajevo.ba.

PTSP i transgeneracijski prenos traume s roditelja na dijete

Potpuna stručna služba u svakoj školi podrazumijeva psihologa, pedagoga i socijalnog radnika koji u okviru svojih kompetencija svakodnevno pružaju podršku djeci i adolescentima osnovnoškolskog uzrasta.

Naša sagovornica napominje: „S obzirom na to da živimo u društvu koje se još uvijek oporavlja od posljedica ratnih trauma i gdje postoji transgeneracijski prenos traume s roditelja na dijete, neosporna je uloga stručnog tima u školi u zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja djece kao i roditelja, kroz jačanje roditeljskih kompetencija i pružanje individualnog i grupnog savjetodavnog rada učenicima i roditeljima u okviru škola. Zbog toga nam naredni korak treba biti: jedna škola – jedan kompletan stručni tim.“

Matrica za rano prepoznavanje indikatora rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja djece

Prošle godine je Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade KS uvelo pilot-projekat"Matrica za rano prepoznavanje indikatora rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja djece". Ovaj projekt je uveden za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, a izazvao je veliku pažnju u medijima te negodovanje brojnih roditelja i pojedinih nastavnika.

Našu sagovornicu smo pitali da li zapošljavanje psihologa i socijalnih radnika ima veze s navedenim matricama za rano prepoznavanje indikatora rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja.

"Smatram da je Program Matrica značajno doprinio ovome, jer smo nakon dvije faze pilotiranja Programa u okviru Kantona Sarajevo iz škola dobili povratnu informaciju da je potrebno osnažiti stručne službe škola sa psiholozima i socijalnim radnicima kako bi se adekvatno pružila podrška svim učenicima koji imaju potrebu za tim, te kako bi svako dijete ostvarilo pravo na zdrav razvoj u okviru osnovne škole“, rekla je psihologinja Omersoftić.

Napominje da psiholozi pomažu u unapređenju mentalnog zdravlja djece pravovremenim prepoznavanjem nezadovoljenih psiholoških potreba kod učenika.

Psihologinja navodi da psiholozi posebno imaju zadatak da rade na prevenciji nasilja nad i među djecom u smislu educiranja nastavnika, roditelja i učenika o tome šta nasilje jeste, kako adekvatno reagirati na nasilje, koje su posljedice nasilja, te podučavati o zdravim oblicima komunikacije.

Kako psiholog u školi može doprinijeti u borbi protiv stigme?

Dugoročno, zapošljavanje psihologa u svakoj školi znači normaliziranje traženja pomoći od stručne osobe jer se djeca uče i ohrabruju da je normalno otići na razgovor kod psihologa kada osjete potrebu za tim, navodi naša sagovornica

"Time se istovremeno radi i na senzibiliziranju roditelja, jer, kada roditelji osjete pozitivne efekte savjetodavnog rada na osnaživanju ličnosti njihove djece, tada će i sami dobiti poruku da je u redu tražiti pomoć u određenim fazama života kada nam je podrška potrebna", naglasila je psihologinja Omersoftić.

Na pitanje da li pri zapošljavanju psihologa i socijalnih radnika treba dati šansu onima koji su na birou i kojima bi ovo bilo prvo radno iskustvo, psihologinja Omersoftić navodi da nije prava osoba koja bi mogla dati odgovor na ovo pitanje.

U svakom slučaju, ovaj potez Vlade KS se može okvalificirati kao pozitivan, primjetno je da se poduzima mnoštvo aktivnosti u cilju prevencije maloljetničkih pretupa, a ovaj potez će posebno dobiti pozitivan ishod ako se pri zapošljavanju da šansa psiholozima i socijalnim radnicima koji su na birou i koji jedva čekaju da dobiju svoje prvo radno iskustvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije