Ombudsmeni izdali rješenje: Denisu Stojniću u Sarajevu prekršena ljudska prava

Radiosarajevo.ba
Ombudsmeni izdali rješenje: Denisu Stojniću u Sarajevu prekršena ljudska prava
Ombudsmeni BiH, postupajući po žalbi Denisa Stojnića vlasnika niza ugostiteljskih objekta u Sarajevu, a u slučaju njegove deložacije iz objekta Tesla Pub, utvrdili su da mu je povrijeđeno niz prava.

U rješenju Ombudsmena, koje je Stojnić ustupio i portalu Radiosarajevo.ba, stoji  da postoje elementi koji ukazuju da su Stojniću povrijeđena prava na neometano uživanje imovine i uopće povredu principa dobre javne uprave.ombudsmen_stojnic_4.jpg - undefined

Navode da je Općinsko vijeće Općine stari Grad Sarajevo razmatralo Sporazum o vansudskoj nagodbi kojim bi se izvršila korekcija cijene zakupa na sjednici održanoj u januaru 2017. godine, te kojim bi se sporazumno riješili svi do tada pokrenuti postupci.

"Nejasno je dakle zbog čega tada nije potpisan Sporazum o vansudskom poravnanju kada su za to postojali svi uslovi, nego se podnosiocu zahtjeva i dalje ispostavljaju računi za zakupninu prema površini prostora koju on stvarno nema, da bi nakon dva mjeseca bila dostavljena nova ponuda u kojoj se iznos zakupnine višestruko uvećava i daje ultimatum za prihvatanje, pod prijetnjom iseljenja", naveli su Ombudsmeni.

ombudsmen_stojnic_1.jpg - undefined

Kako zaključuju, dostavljanje nove ponude sa višestruko uvećanim iznosom zakupnine pod prijetnjom iseljenja, nedugo nakon što je podnosilac žalbe u adaptiranje prostorija uložio značajna finansijska sredstva ne može se smatrati savjesnim postupanjem bilo koje ugovorne strane čak i u privatno-pravnim odnosima.

ombudsmen_stojnic_3.jpg - undefined

"U postupku istrage uspostavilo se da načelnik općine gaji određeni lični animozitet prema podnosiocu žalbe i članovima njegove uže porodice, što je utvrđeno preslušavanjem snimka od 21. juna 2017. godine za što nije ponuđeno adekvatno ili uvjerljivo objašnjenje odgovornog javnog organa", stoji između ostalog u preporuci Ombudsmena.

Treba naglasiti da su u rješenju Ombudsmenu navedeni i stavovi druge strane odnosno Općine Stari Grad.

 

ombudsmen_stojnic_2.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije