OJ Klinička mikrobiologija: Metodologija koja se primjenjuje samo u KCUS-u

Radiosarajevo.ba
OJ Klinička mikrobiologija: Metodologija koja se primjenjuje samo u KCUS-u
Foto: KCUS / OJ Klinička mikrobiologija

U okviru Evropskog projekta "MediaLab Secure" koji se realizira pod pokroviteljstvom Instituta Pasteur iz Pariza (Francuska), u OJ Klinička mikrobiologija KCUS, sproveden je trening osoblja u oblasti sekvenciranja (Sanger) genoma arbovirusa na raspoloživoj opremi.

Prema riječima šefice OJ Klinička mikrobiologija, Amele Dedeić – Ljubović, saradnja KCUS-a s Institutom Pasteur traje od 2014. godine, a znatno je intenzivirana u protekle dvije godine.

"U sklopu trodnevne posjete stručnjaka iz Pariza doprinijeti će se jačanju kapaciteta laboratorija u odgovoru na emergentne virusne infekcije. Riječ je o metodologiji koja se za određene uzročnike (HIV, morbili i rubella virus) trenutno radi samo u našoj ustanovi, na prostoru cijele BiH pa i užeg regiona. Veoma značajno je to što će naši ljekari stečena znanja moći primjeniti odmah po završetku treninga“, navela je Dedeić – Ljubović.

Profesorica Dedeić - Ljubović istakla je da će se zahvaljujući mogućnostima edukacije od sada u KCUS-u raditi sekvenciranja genoma još većeg broja virusa, nego u ranijem periodu.

"Benefit za bolesnike je u tome što sada možemo pratiti različite promjene i mutacije u genomu virusa, rezistenciju na terapiju i slično. Mi imamo opremu, tim ljudi koji već radi na sekvenciranju i ovim treninzima pravimo veliki iskorak naprijed. U svemu smo veoma zahvalni menadžmentu na podršci, bez koje ne bismo mogli sprovoditi ovako zahtjevnu edukaciju“, navela je.

U sklopu posjete sa Instituta Pasteur došla je i donacija reagensa koji su nedostajali OJ Klinička mikrobiologija, te će se odmah pristupiti analizama koje se ranije nisu mogle raditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije