Neprirodna plava boja Vogošćanskog potoka: Inspekcija na terenu

Radiosarajevo.ba
Neprirodna plava boja Vogošćanskog potoka: Inspekcija na terenu
Foto: Facebook / Voda u Vogošći

Tokom prethodnog dana došlo je do pojave intenzivnog plavog obojenja u Vogošćanskom potoku. Ovim, povodom, ekipa Javne ustanove Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je tokom današnjeg dana izašla na teren i sa nadležnim Federalnim vodnim inspektorima provjerila stanje na terenu, te je ustanovljeno je da je i dalje u industrijskoj zoni ¨Pretisa¨ prisutno plavo obojenje Vogošćanskog potoka koje je trenutno manjeg intenziteta.

Inspekcija o neprirodnoj boji vode i vodi za piće u Vogošći

Nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save je dan ranije u saradnji sa inspekcijom uzela uzorke na više lokacija i rezultati će biti poznati sredinom sedmice.

Zavod kao institucija koja, između ostalog, vrši preventivnu javno zdravstvenu djelatnost izašla je na teren, snimila stanje i uzela uzorke vode za piće iz lokalnih vodovoda ¨Blagovac¨ i ¨Tihovići¨ kao i gradskog vodovoda u općini Vogošća kod krajnjih korisnika.

Prilikom uzorkovanja mjeren je rezidualni hlor/ hlor dioksid kao i fizikalne osobine uzoraka vode za piće (izgled, boja mutnoća), te su uzorci uzeti za mikrobiološko i fizičko hemijsko ispitivanje u cilju provjere zdravstvene ispravnosti vode za piće. Napominju, kako preliminarni rezultati za fizičko hemijske parametre ne pokazuju nikakvo odstupanje od uobičajenih koncentracija.

Najavili su, da će finalni rezultati ispitivanja biti poznati tokom sredine sedmice nakon završetka svih ispitivanja.

Napominju da su uzorke vode za piće uzeo sa navedenih lokacija čisto preventivno radi čestih redukcija u vodosnabdijevanju, starosti sistema i mogućnosti ilegalnih priključaka.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, navodi se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije