Održan malonogometni turnir na Vitkovcu u znak sjećanja na ubijenu djecu

Radiosarajevo.ba
Održan malonogometni turnir na Vitkovcu u znak sjećanja na ubijenu djecu
Foto: Općina Novi Grad / Malonogometni turnir na Vitkovcu

Povodom sjećanja na dvadeset petero djece ubijene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992-1995. godine sa područja Mjesne zajednice „Ali-pašin most 1“ danas je na sportskom igralištu u Potur Šahidijinoj ulici na Vitkovcu održan malonogometni turnir.

U znak sjećanja na ubijenu djecu, na spomen-obilježju  na kojem su ispisana njihova imena, izgrađenom u njihovu čast, prije samog otvaranja turnira položeno je cvijeće i proučena Fatiha ubijenim djevojčicama i dječacima.

Upravo na igralištu pored spomen-obilježja okupio se danas veliki broj djece i omladine, kako bi odali počast nevino ubijenoj mladosti, a u njihovu čast i sjećanje na njih odigrane su nogometne utakmice. Nastupile su četiri ekipe u kojima su učestvovali učenici osnovnih škola „Umihana Čuvidina“ i „Sokolje“, kao i članovi Omladinskog kluba „Biser“ i FK „Selekt“, a pored učesnika turnira, utakmice je bodrio veliki broj učenika drugih novogradskih škola i njihovih roditelja, te predstavnika sportskih klubova.

Turnir je održan uz podršku Općine Novi Grad, a u saradnji sa „Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.“  

Ramiz Holjan, potpredsjednik Udruženja podsjetio je na ratna dešavanja, istakavši da je prilikom agresije na BiH u periodu od 1992-1995. godine u MZ „Ali-pašin most 1“ 25 djece ubijeno agresorskim granatama.

„Mi roditelji nemamo obično srce, u nas je „čelično srce“ zato što smo izdržali i izdržaćemo. Mi znamo i sigurni smo da naše djece nema, ali ćemo se boriti za pravdu, a pravda je da se dokaže ko su izvršioci ovog zločina, jer zna se da je na  BiH izvršena agresija, da je u Srebrenici izvršen genocid, isto tako i u Prijedoru. Mi ćemo dokazati istinu, nama ne treba ništa drugo. Volio bi da nije, ali je istina da je samo u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete, u Prijedoru 102, kao i u drugim bh. gradovima. Zbog svih njih mi organizujemo ovakva druženja, u čast naše ubijene djece“, rekao je Holjan.

Turnir je organiziran na Dan šehida, jer oni jesu šehidi, a u sklopu manifestacije „Novogradski dani 2019“.

„Želim da na omladinu prenesem da gaje sjećanje na nevino ubijenu djecu, da ne zaborave, jer zaborav je vrsta zločina“, kazao je prilikom otvaranja turnira Ramiz Holjan.

Nakon odigranih utakmica takmičarskim ekipama su uručene medalje, a kapitenima ekipa pehari.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije