Odred "Lasta" obilježio 24. godišnjicu Bitke za Proskok

Radiosarajevo.ba
Odred "Lasta" obilježio 24. godišnjicu Bitke za Proskok
Foto: Udruženje veterana Odreda policije za specijalne namjene Lasta / Bjelašnica_ 56 policajaca položilo živote za oslobođenje Proskoka

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Bijelim vodama danas je obilježena 24. godišnjica pogibije šehida i boraca Odreda policije za specijalne namjene "Lasta", kao i dan kad je oslobođena Gojčinova ravan i Proskok na Bjelašnici, saopćeno je iz Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene "Lasta".

Prigodan govor je održao komandir ratne jedinice Željko Lukežić koji je rekao da su pripadnici "Lasta" bili jedna od rijetkih jedinica koja je svoj doprinos u odbrani dala na svim ratištima u Bosni i Hercegovini. 

Njih 56 položilo je živote u odbrani od agresije, dok ih je 180 teže i lakše ranjeno.

U borbama za oslobađanje teritorije općine Trnovo živote su položili: Antonio Badrov, Edin Duhović, Saša Petrović, Senad Džaferović, Ibrahim Ganić, Hazim Katkić, Suhbija Pribišić i Avdo Šabanović, koji su posthumni nosioci najvećeg ratnog priznanja "Zlatana policijska značka".

Obilježavanju, koje je organizovalo Udruženje veterana Odreda za posebne namjene "Lasta", a prisustvovali su njegovi članovi, porodice poginulih, predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, te prijatelji Udruženja. Nakon oficijelnog dijela obilježavanja godišnjice.

Udruženje je upriličilo druženje i ručak sa porodicama šehida i poginulih boraca i pripadnicima Udruženja u hotelu Bjelašnica, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije