Odobreno 800.000 KM: Traži se sanacija vodovodne mreže za dva mjeseca

Radiosarajevo.ba
Odobreno 800.000 KM: Traži se sanacija vodovodne mreže za dva mjeseca

Realizacija prve mjere Vlade Kantona Sarajevo za unapređenje stanja vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo tema je u okviru koje su danas premijer Elmedin Konaković i ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić razmijenili konkretne informacije i prijedloge sa menadžmentima kantonalnih javnih komunalnih i javnih preduzeća te Kantonalne uprave civilne zaštite.

Podsjećamo da je ovom mjerom Vlada zadužila pomenuta preduzeća te Upravu civilne zaštite da stave na raspolaganje svu mehanizaciju, kao i ljudske resurse preduzeću KJKP „Vodovod i kanalizacija“ (ViK), kako bi se u roku od dva mjeseca poduzele sve neophodne aktivnosti vezane za otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži, a u cilju obezbjeđenja novih količina vode.

Radovi na otklanjanju kvarova će se vršiti uglavnom u noćnim satima, odnosno za vrijeme trajanja redukcija, osim onih kvarova koji iziskuju hitnu intervenciju. Vlada je zadužila i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS da odobri prijem novih uposlenika, radnika – kopača na otklanjanju kvarova na period do 60 dana. Za ovu namjenu planirana su sredstva iz Budžeta KS u iznosu od 800.000 KM.

Rukovodeći ljudi svih preduzeća su iskazali spremnost da svako, u skladu sa svojim mogućnostima, doprinese rješavanju ovog gorućeg problema za sve stanovnike Sarajeva.

KJP „Sarajevošume“ i KJKP „Park“ su već ranije stavili na raspolaganje ViK-u dio svoje mehanizacije i potreban broj uposlenika koji svakodnevno rade na otklanjanju kvarova.

Predstavnicima svih preduzeća, ovom prilikom, je dato zaduženje da u naredna tri dana proslijede specifikaciju mehanizacije i ljudstva Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture, a koje će ovo ministarstvo u saradnji sa ViK-om rasporediti u 20 timova za rad na otklanjanju kvarova.

Kako je istaknuto, ViK trenutno na terenu ima 10 angažiranih ekipa, koje je neophodno upotpuniti potrebnom mehanizacijom, prije svega, rovokopačima.

I pored toga, ovaj broj ekipa je za 48 sati uspio otkloniti 59 kvarova na mreži.

Smatraju da će svojim angažmanom i uz podršku iz svih ostalih preduzeća radeći po zonama u roku od 60 dana uspjeti sanirati kvarove i time implementirati prvu Vladinu mjeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije