Odgađaju li se eksterne mature: Sindikat ne želi raditi bez dnevnica

E. H.
Odgađaju li se eksterne mature: Sindikat ne želi raditi bez dnevnica
Arhiv / Ilustracija
Eksterne mature na kraju školske godine veliki su stres za učenike, koji se mjesecima ranije pripremaju za njih, a da prouzrokuju stres nastavnicima i profesorima potvrdio je Sindikat obrazovanja KS-a koji je najavio bojkot tih aktivnosti.

Kako je saopćeno iz ovog sindikata, svoje članove pozvali su na bojkot, jer se resorni ministar Elvir Kazazović oglušio o neke njihove zahtjeve, koji se tiču finansiranja ovih aktivnosti. Zbog toga su, tvrde iz sindikata, ovogodišnji katalozi za eksternu maturu prepuni kardinalnih grešaka.

"Eksterna matura počela je s ministrom Suljagićem, koji je insistirao da se ona uvede u zakon. Do sada je ministar Marjanović za potrebe održavanja eksterne mature izdvajao 200.000 KM, ali kada je ova naša škrtica ministar Kazazović, koji je inače fin čovjek, došao, ukinuto je finansiranje aktivnosti na eksternoj maturi. Profesorima i nastavnicima te aktivnosti su dodatno opterećenje, pored posla koji imaju, a sada za taj posao dobivaju 0 KM", kazao je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata obrazovanja KS-a za Radiosarajevo.ba.

On je pojasnio kako ni u jednom podzakonskom i zakonskom aktu nije definirano da je eksterna matura obaveza nastavnika i profesora, te su zbog toga oni do sada primali između 100 i 200 KM naknade.

"Prošle godine su nastavnici i profesori radili besplatno i mi smo ministra upozorili već da će se ljudi pobuniti zbog toga. Nama ne smeta, ako on to neće platiti, neka nađe volontere koji će to raditi, ali mi nećemo. Ko će odraditi taj proces, neka se zamisli ministar Kazazović, ali mi besplatno ne želimo", zaključio je Sivro.

Inače, ove eksterne mature će se održati od 19. do 21. juna u svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, te će narednih mjesec dana biti ključne odluke resornog ministarstva u vezi s održavanjem ovih aktivnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije