Od ove godine na UNSA: Maturanti mogu aplicirati na više fakulteta ili akademija

Anadolija
Od ove godine na UNSA: Maturanti mogu aplicirati na više fakulteta ili akademija
Anadolija / Prof. dr. Melika Husić-Mehmedović
U studijskoj 2018./2019. godini budući student će moći aplicirati na konkurs predajom dokumenata na više fakulteta ili akademija Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Ukoliko maturant bude primljen na više fakulteta ili akademija, sam će odlučiti gdje želi studirati.

Univerzitet u Sarajevu sa svoja 22 fakulteta i tri akademije od ove godine prvi put pokreće zajedničku promociju upisa sa porukom ”Ponosni na znanje”, u cilju jačanja javnog obrazovnog sektora, integriranog promoviranja Univerziteta, te bolje i jasnije informiranosti maturanata, budućih brucoša.

Prof. dr. Melika Husić-Mehmedović, voditeljica tima za promociju, izjavila je kako se nekoliko stvari u posljednje vrijeme desilo, a jedna od njih je Zakon o visokom obrazovanju donesen u julu prošle godine koji je uveo određene izmjene prilikom upisa i predaje dokumenata na fakultete. Tako taj zakon predviđa i potpunu funkcionalnu integraciju Univerziteta u Sarajevu od sljedeće godine.

I ranije je bilo sličnih situacija u kojima su članovi UNSA nastupli zajednički, ali je ovo prvi put, prema riječima Husić-Mehmedović, da se radi o osmišljenoj kampanji.

Osvrnuvši se na to kako će u akademskoj 2018./2019. maturantima biti omogućena predaja dokumenata na više fakulteta/akademija, profesorica Husić-Mehmedović, koja predaje na Ekonomskom fakultetu, rekla je kako jedna od poruka koju ove godine žele prenijeti jeste: ”Upis bez stresa, odnosno s manjim stresom nego do sada.“

Maturanti su se do sada unaprijed morali odlučiti za fakultet ili akademiju, jer su morali predati originalne dokumente prilikom upisa na neki od fakulteta ili akademija UNSA, što je predstavljalo stres, ne samo za njih nego i za roditelje.

”S tim u vezi, od ove godine novi zakon predviđa mogućnost predaje originalnih ili ovjerenih kopija dokumenata na fakultete, što podrazumijeva da maturanti mogu predati dokumente na više fakulteta i samim tim biti relaksirani da će bar jedan od tih njihovih najužih izbora biti onaj na koji će biti primljeni. Ukoliko budu primljeni na dva ili više fakulteta, onda maturanti sami biraju na kojem od tih fakulteta će studirati“, pojasnila je Husić-Mehmedović.

Kako bi budućim studentima olakšao donošenje odluke o odabiru pravog puta za budućnost, a ukorak sa današnjim potrebama društva, UNSA je maturantima i njihovim roditeljima omogućio da za informiranost o fakultetima i akademijama koriste web vodič za buduće studente (www.upis.unsa.ba).

Prof. dr. Melika Husić-Mehmedović - undefined

Prof. dr. Melika Husić-Mehmedović

Ovaj vodič može koristiti i studentima koji namjeravaju upisati drugi, odnosno treći ciklus studija.

”Mi smo željeli kroz tu web stranicu, ali i naše društvene medije Facebook i Instagram, kampanju koja će trajati narednih nekoliko mjeseci, sve do famoznog prijemnog ispita, odnosno do rezultata prijema na Univerzitet, potaknuti, odnosno istaći to da smo mi ponosni na znanje koje nudimo našim studentima, da studenti cijelog Univerzitet,a bez obzira za koji fakultet se odlučili, će biti ponosni na znanje koje će tu dobiti“, poručila je Husić-Mehmedović.

Podsjetila je kako Univerzitet u Sarajevu nudi mogućnost izbora više od 500 studijskih programa i da se na Univerzitetu u Sarajevu “može biti sve što se poželi i o čemu se maštalo da se bude u životu, može se završiti izborom pravog smjera i pravog studija na UNSA“.

Fakulteti koji imaju prijemne ispite odlučuju da li će organizirati i pripremnu nastavu za buduće studente. Primjera radi, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu organizira prijemni ispit, ali i pripremnu nastavu.

Sa svim prednostima studiranja na najprestižnijem, najstarijem, najraznovrsnijem i najvećem univerzitetu u Bosni i Hercegovini svi zainteresirani maturanti iz BiH moći će se upoznati na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Sarajevu“, koja će biti organizirana 11. aprila 2018. godine u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

”Želimo oživjeti malo Kampus Univerziteta u Sarajevu i pozvati studente, generalno, da osjete Kampus svojim mjestom, iako se ne nalaze svi fakulteti još uvijek u Kampusu. Tu će svi fakulteti da pokažu, da donesu svoje promotivne materijale i informacije koje mogu zanimati buduće maturante”, rekla je Husić-Mehmedović i pozvala sve zainteresirane maturante i njihove roditelje iz cijele Bosne i Hercegovine da dođu 11. aprila u Kampus UNSA.

Planirane su cjelodnevne aktivnosti, a maturanti će moći dobiti sve potrebne informacije.

Osim toga, 12. i 13. aprila bit će organizirane slične manifestacije na svim fakultetima, prilikom kojih će brucoši moći dobiti dodatne informacije o svakom fakultetu ili akademiji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije