Obučeni spasioci za evakuaciju iz ski gondola i buduće Trebevićke žičare

Fena
Obučeni spasioci za evakuaciju iz ski gondola i buduće Trebevićke žičare
Vježba spašavanja s visine  iz gondole skijaških i turističkih žičara izvedena je u ski centru na Ravnoj planini nedaleko od Pala, a u organizaciji sarajevskog "Kluba spasavalaca 2000" .

"Nakon jednomjesečne obuke, osam članova 'Kluba spasavalaca 2000'  i Službe za spašavanje sa visina Općine Centar jučer je izvelo pokaznu vježbu evakuacije osoba iz  kabina gondole na Ravnoj planini", izjavio je za Fenu predsjednik "Kluba spasavalaca 2000", Paša Grbo.

Ova obuka i naredne koje su u planu imaju za cilj blagovremenu pripremu i spremnost da budu prateći dio sigurnosne službe Trebevićke žičare, kaže Grbo, i dodaje kako i najsavremenije gondole ponekad stanu.

Slijedeća faza je obuka helikopterskog spuštanja spasavalaca iznad kabine i evakuacija putnika iz žičare u helikopter.

Spuštanje spasioca sa stuba niz sajlu do kabine je  optimalan način evakuacije iz visinskog transporta buduće Trebevićke žičare i gondole na Ravnoj planini te sličnih kabinskih vertikalnih ski transporta  jer mala udaljenost stubova omogućava takvo spuštanje, pojašnjava Grbo.

Dodaje da u svijetu gdje su kilometarske razdaljine između stubova spuštanje niz sajlu nije moguće, i zato se primjenjuje helikoptersko spuštanje radi evakuacije iz gondole.

I jučerašnja, kao i prethodne na Kupresu i Bjelašnici, te naredne obuke helikopterskog spašavanja, su izvedene po međunarodnim standardima i u planu je uključivanje u međunarodnu asocijaciju spašavanja sa visina, kaže Grbo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije