Objavio pa izbrisao Facebook status: Efendić oštro napao Konakovića

Radiosarajevo.ba
Objavio pa izbrisao Facebook status: Efendić oštro napao Konakovića
FOTO: Screenshot / Semir Efendić
Nakon što je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković krajem prošle sedmice definitivno objavio odluku da napušta SDA zbog, kako je rekao, brojnih pritisaka, reagirao je i načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić.

Naime, Efendić je, zbog izjava Konakovića kako je jedan od glavnih razloga njegovog istupanje iz SDA pritisak iz Općinske organizacije SDA Novi Grad, čiji član je i Semir Efendić, istaknuo kako "Konaković nije otkrio nikakav kriminal", te da su sporni direktori zbog kojih je Konaković, navodno, istupio iz SDA ustvari "zavodili red, a proglašeni kriminalcima".

Ipak, vrlo brzo je Efendić obrisao ovu objavu sa svog Facebook profila, no uspjeli smo sačuvati fotografije ove objave i njegove izjave.

"Nije premijer Konaković otkrio nikakav kriminal u ZOI-ju, nego je on, zloupotrebljavajući položaj premijera, u više navrata slao inspekciju u ovo preduzeće sa zadatkom " da nešto nađu". Na kraju su našli da u restoranu nekom gostu nije iizdat fiskalni račun i da neko meso u kuhinji nije imalo deklaraciju. Odjednom je to postalo važnije od izvještaja o poslovanju preduzeća i finansijskog izvještaja koji je treću godinu zaredom pozitivan u ovom preduzeću, koji su usvojili Nadzorni odbor i Skupština preduzeća, pa i Vlada Kantona, ali onda na scenu stupa Konaković sa svojim "odgovornim zastupnicima" iz Skupštine i po uhodanom receptu ide u rušenje uprave optužujući je za kriminal", napisao je Efendić na svom facebook profilu.

Istaknuo je i kako tada direktoru, resornom ministru i pojedinim zastupnicima u SKupštini nije dopušteno da se obrate i odgovore na optužbe, "što je više nego očit pritisak na rad uprave". Također, Efendić je istaknuo kako kantonalne vlasti istražuju i njega, odnosno rad Općine Novi Grad.

"Na isti način njegova prijateljica i prijateljica njegovog dobrog prijatelja, predsjednika jedne stranke, šalje tužioce u općinu Novi Grad. U zadnje dvije godine proveli su oko četrdeset istraga i pretresali sve što smo radili "tražeći malom nešto". Ne istražuju oni kriminal, nego mene. Ne pita njih premijer ima li šta za ubistvo Adnana Salčina, sina ratnog komandanta Ramiza Salčina, koji je ubijen prije dvije godine usred bijela dana, usred ulice, ali ubicama ni traga, ni glasa. Svi smo svjedoci porodične drame Muriza Memića, koji je na najtragičniji mogući način spoznao kako kantonalno tužilaštvo procesuira najteže sučajeve Premijer jeste iskoristio momenat stradanja dvije djevojke koje je, vozeći kroz cvreno svjetlo, usmrtio Sanjin Sefić, da smijeni policijskog komesara Vahida Ćosića, ali nije učinio ništa da njihove porodice ne prolaze golgotu kantonalnog pravosuđa za koju sami kažu da im teže pada i od pogibije njihove djece. A eto premijer se pravi da se to njega ne tiče i da on nema ništa s tim, on se bori protiv kriminala", istaknuo je Efendić.

Posebno je istaknuo kako ima mnogo toga za reći, ali da će tek u narednim danima više govoriti o tome jer je ranije šutio kako bi zaštitio stanovnike Općine Novi Grad.

"Znam da će mnogo ljudi reći zašto ovo govorim tek sada kada je Elmedin Konaković izašao iz SDA. Izbjegavao sam direktnu konfrontaciju isključivo zbog građana Novog Grada i projekata koje smo realizirali u saradnji s kantonalnim ministarstvima, ali smo se putem OO SDA Novi Grad, koliko je bilo moguće, suprotstavljali. Sva gungula koja se u zadnje vrijeme dešava na političkoj sceni u Sarajevu je zbog općine Novi Grad i zbog toga što su se neki zabrinuli da bi se način rada iz Novog Grada mogao prenijeti i na kanton. Tako su bila počela raditi i dva direktora koje je predložila SDA Novi Grad u preduzeća ZOI '84 i ViK, ali su zaustavljeni u uvođenju reda i proglašeni haman kriminalci", zaključio je Efendić.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa premijerom KS-a Elmedinom Konakovićem, no do zaključenja ovog teksta on nije odogvorio na naše poruke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije