Obilježena godišnjica stradanja šest članova porodica Tatarević i Dragnić

J. Ć.
Obilježena godišnjica stradanja šest članova porodica Tatarević i Dragnić
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sjećanje na porodice Tatarević i Dragnić

Na današnji dan 1994. godine od granate ispaljene s agresorskih položaja tokom opsade Sarajeva ubijeno je šest članova porodice Tatarević i Dragnić, među kojima je bilo i dvoje djece.

Danas je u sarajevskoj ulici Musala polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti obilježena 26. godišnjica od njihovog ubistva. 

Tog dana ubijeni su 13-godišnja Asja, njen 17-godišnji brat Nadan, njihova majka Dženana i otac Adnan, kao i Nadžija i Veseljko Dragnić, dok je Mensur Dragnić teško ranjen. Granata s brda iznad Sarajeva pogodila je stan u koje su članovi porodica Dragnić i Tatarević ručali.

Predsjednik udruženja roditelja ubijene djece grada Sarajeva Fikret Grabovica istaknuo je kako porodice i roditelji ubijenih još uvijek čekaju da neko odgovara za počinjene zločine.

Sjećanje na porodice Tatarević i Dragnić - undefinedFoto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Fikret Grabovica

"Ovdje smo danas kao i svake godine, 3. janura. Znamo sta se dogodilo prije 26 godina. Ubijeno je šest članova porodice Tatarević i Dragnić. Nema se ništa primjereno reći osim napominjati da su zločinci ubijali iz mržnje. Zaista sramno i neodgovorno. I opet, kao i prethodnih godina, šaljem poruku Tužilaštvu da se zločinci napokon počnu procesuirati", kazao je Grabovica.

Grabovica je i ranijih godina isticao da za 11.500 ubijenih građana Sarajeva još niko nije odgovarao osim generala Galića i Miloševića kojih je procesuirao haški tribunal, a Tužilaštvo i Sud BiH još nikoga nije, od tolikog broja ubica, kaznilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije