Obilježena godišnjica pogibije Vinka Šamarlića, heroja i velikog sportiste

Radiosarajevo.ba
Obilježena godišnjica pogibije Vinka Šamarlića, heroja i velikog sportiste
U organizaciji Udruženja veterana Odreda policije „Bosna“ te "Odreda Hrasno Brdo" danas je obilježena 26. godišnjica pogibije hrabrog specijalca i velikog sportiste Vinka Šamarlića.

Čovjek bez mane i straha: Kako je živio i poginuo heroj Sarajeva Vinko Šamarlić

Tim povodom ministar za boračka pitanja Muharem Fišo položio je cvijeće na njegov grob.

"Dan prije nego što je trebao otputovati u Barcelonu na Olimpijske igre na kojima je pokojni Vinko kao jedan od naših najboljih sportista bio određen da nosi zastavu Republike Bosne i Hercegovine, koja je po prvi put uzela učešće na ovom velikom takmičenju kao samostalna država, Vinko je odlučio povesti svoju jedinicu u borbu na Hrasno brdo s riječima: 'Idemo uzeti ovo pa ću onda i medalju'“, kazao je ministar Fišo.

„Nažalost ovu borbu naš Vinko nije dobio, poginuo je spuštene puške pred jednom grupom agresora koja je bila u okruženju pozivajući ih na predaju", istakao je ministar Fišo u svom kratkom obraćanju.

Nakon odavanja počasti heroju odbrane glavnog grada jedine nam domovine, cvijeće je položeno i na spomen obilježje šehidim i poginulim borcima Hrasnog Brda, a zatim su učenici osnovnih škola sa područja Novog Sarajeva ispred Taxi doma u Hrasnom krenuli na "Marš sjećanja Vinko Šamarlić 2018." koji će se završiti na mjestu pogibije pokojnog Šamarlića.

Vinko Šamarlić bio je istaknuti džudista sarajevskog džudo kluba Željezničar, osvajač brojnih medalja i reprezentativac BiH.

Za hrabrost ispoljenu u oružanim borbama posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjima "Ordenom zlatnog grba sa mačevima", "Policijskom medaljom za hrabrost" i "Zlatnom policijskom značkom", a ulica sa imenom ovog heroja nalazi se na Ilidži u naselju Lužani.

U znak sjećanja na pokojnog Šamarlića, JK Željezničar organizuje tradicionalni turnir koji nosi ime velikog borca za BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije