Novo Sarajevo: Pratite koliko izbornih obećanja ispunjava lokalna vlast

Radiosarajevo.ba
Novo Sarajevo: Pratite koliko izbornih obećanja ispunjava lokalna vlast
Radiosarajevo.ba / Raskrsnica na Čengić-Vili
Dva mjeseca nakon lokalnih izbora u gotovo svim općinama diljem Bosne i Hercegovine lokalna vlast je konstituirana, te su novi vijećnici i načelnici preuzeli svoje funkcije.

Uporedo s tim započeli su i provođenje svojih programa, na osnovu kojih su dobili povjerenje birača na izborima.

Portali Istinomjer.ba i Radiosarajevo.ba ovog puta donose vam analizu novih programa načelnika sarajevskih općina, koji su ostvarili izbornu pobjedu, a sve u cilju kako bi javnost imala jasan uvid u ono što im je obećano u predizbornim kampanjama, te kako bi na svojevrstan način mogli kontrolirati izabrane načelnike.

OPĆINA NOVO SARAJEVO

Još jedan od načelnika u sarajevskim općinama koji je i nakon ovih izbora zadržao svoju poziciju jeste Nedžad Koldžo, novi/stari načelnik Općine Novo Sarajevo. Iako je, prema istraživanju Istinomjera, Koldžo bio jedan od načelnika s najmanjim procentom ispunjenosti obećanja u prošlom mandatu, on je dobio povjerenje građana, a na osnovu novog predizbornog programa koji je, kao i u prethodnoj kampanji, objavljivao putem intervjua.

Budući da je dosta obećanja ostalo neispunjeno u prethodnom mandatu, neminovno je bilo da se u njegovom novom izbornom programu ponove pojedina obećanja, te su tako neka od najvažnijih Izgradnja ambulante na Hrasnom Brdu, dovršetak rekonstrukcije Doma Boško Buha čija je rekonstrukcija u posljednjoj fazi, kao i Izgradnja bazena u naselju Hrasno, te Izgradnja južne longitudinale.

Ipak, to nije sve što je načelnik Koldžo obećao svojim biračima, te se među 28 obećanja u njegovom novom predizbornom programu nalaze veoma zanimljivi projekti kao što su:

  • Izgradnja sedam kružnih tokova (tri na trasi južne longitudinale, po jedan na Pofalićima i kod Energoinvesta, te po jedan na Trgu heroja i na Čengić-Vili, 
  • Izgradnja podzemne garaže u MZ Željeznička, te 
  • Rekonstrukcija 47 igrališta.

Važno je napomenuti da se u trenutku pisanja ovih analiza radovi na kružnom toku na Trgu heroja privode kraju, a da je sam kružni tok već funkcionalan, što pokazuje želju načelnika Koldže da odmah krene s ispunjavanjem predizbornih obećanja.

Tokom prethodne kampanje, prema istraživanjima Istinomjera, načelnik Koldžo je bio jedan od onih koji su dali ubjedljivo najmanje obećanja svojim biračima, njih 15. Ovog puta broj obećanja je nešto povećan, te se građani mogu nadati i većem stepenu njihovog ispunjenja. Ipak, u tome će načelniku biti potrebna pomoć svih vas, te kako bismo osigurali trajni monitoring ispunjenja predizbornih obećanja u nastavku vam donosimo Mapu predizbornih obećanja Općine Novo Sarajevo, kako biste i vi sami tokom naredne četiri godine mogli kontrolirati rad vašeg načelnika i količinu ispunjenih obećanja.

Među obećanjima se nalaze razni projekti, od onih društvenih, pa sve do velikih infrastrukturnih koje smo ranije naveli, a za siguran monitoring ispunjenja predizbornih obećanja pozivamo vas da se uključite u kampanju monitoringa predizbornih obećanja i sami uvrstite fotografije na mapu koju vam donosimo u nastavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije