Novi stanovnici stigli u "Pionirsku dolinu"

Radiosarajevo.ba
Novi stanovnici stigli u "Pionirsku dolinu"
Foto: KJKP Park / Nove bebe u Pionirskoj dolini

Dvije prekrasne čupave "loptice" pričvršćene jako uz majčino krzno, koja ih od očiju radoznalih posjetilaca skriva svojim prstenastim raskošnim repom slika je koju ćete ovih dana vidjeti posjetite li nastambu lemura u "Pionirskoj dolini". Par beba lemura s Madagaskara rođen je prije nekoliko dana u "Pionirskoj dolini", već su počele konzumirati majčino mlijeko i njihov dom jedino je sada njeno toplo krzno.

Mada se jedan mladunac već pravi dovoljno vješt i ponekad s majčinog stomaka premjesti se na njena leđa kako bi uživao u oduševljenim pogledima radoznalih posjetilaca poredanih uz staklene portale njegov brat još uvijek stidljivo sklonište traži jedino u majčinom zagrljaju. Stari svega nekoliko dana i veliki kao čovjekova šaka, uz majku će provesti još četiri do pet mjeseci i tek na jesen biti spremni da zajedno sa svojom porodicom, bez majčinog mlijeka, raduju se svim poslasticama od voća i povrća koje za njih sprema poseban tim hranilaca u sarajevskom zoološkom vrtu.  Dvije bebe lemura treći su po redu mladunci para s Madagaskara, koji je prije nekoliko godina stigao u popularnu "Pionirsku dolinu" iz Zagreba.

Prošetate li malo dalje od otmjenog doma lemura, stazama pored potoka i dječijih igrališta prepunih vesele graje i smijeha, upoznat ćete i još jednu bebu u "Pionirskoj dolini" prekrasnu, otmjenu i elegantnu prinovu eland antilope. I ona je stara tek nekoliko dana, a osim majčinog mlijeka omiljena poslastica joj je flašica toplog napitka kojom je često počaste hranioci u zelenim odijelima. Koliko je vezana za svoje hranioce govori i činjenica da uopšte nije zainteresirana za slikanje i pažnju koju joj posvetite, jer ipak mora dobro provjeriti je li hranilac ponovo došao sa flašicom mlijeka u rukama. Iako prekrasna i vrlo vitka, njene duge tanke nožice još nisu dovoljno jake da može trčkarati sa svojim rođacima po dvorištu, a osim kratkotrajnih izlazaka na toplo proljetno sunce, još uvijek se najradije odmara u hladu svoje kolibe.

Vesela huka Koševskog potoka i drveni mostić promijenit će sliku s druge obale o bebama i njihovom odrastanju, jer veseli jarići, teški svega po deset kilograma, iako stari gotovo kao i eland antilopa, vrlo hrabro i junačni trčkaraju i druže se svojim ogromnim sustanarima škotskim bikovima, teškim više od pola tone. Crni, smeđi, sivi kao pravi nestašni mališani skakuću po dvorištu i vrlo rado dođu do ograde da pozdrave svakog gosta, iako ne znaju da ne smiju uzimati smoki kojim ih pojedinci pokušavaju počastiti. Smoki i druge grickalice nisu njihova hrana, a ukoliko je tako mali jedu mogu samo imati zdravstvenih problema, zato je jako važno da tablu s upozorenjem koja upravo to propisuje poštuju i mali i veliki posjetilaci "Pionirske doline" i zoo vrta. Ako ih ipak odlučite počastiti nekom poslasticom, mada imaju dovoljno hrane, neka to bude neka voćka ili biljka, a ne hrana namijenjena za čovjeka, jer oni kao i drugi stanovnici "Pionirske doline" ipak su životinje.

U stadu lama, nizvodno pored jezera i u komšiluku klokana, rodila se još jedna beba, a svojim crnobijelim vunastim krznom podsjeća najviše na šahovsku figuru. Ona je već savladala nizbrdicu svog dvorišta, pa veselo trčkara oko svojih dugonogih roditelja i rođaka, a kada se približite ogradi ponosno će pokazivati da je kao naučila pasti travu i s grana dohvatiti prve pupove lišća. Dok nove bebe, najdraži i najslađi stanovnici "Pionirske doline" bezbrižno rastu u svojim porodicama, ozarena lica njihovih hranilaca govore da su izuzetno ponosni na činjenicu da su tokom zime maksimalno dobro njegovali i hranili sve životinje u sarajevskom zoološkom vrtu.

Meteorolozi narednih dana najavljuju ugodne vremenske prilike, pa ukoliko ste u dilemi gdje provesti slobodno vrijeme topla preporuka je svakako sarajevska zelena oaza, u koju možete doći i gradskim prijevozom i po vrlo simboličnim cijenama uživati u uređenom prirodnom ambijentu, a bebe lemura, eland antilopa, patuljastih koza ili lama će vas veselo dočekati u svojim domovima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije