Nova runda pregovora oko formiranja Vlade KS: Šta su dogovorili predstavnici stranaka

N. K.
Nova runda pregovora oko formiranja Vlade KS: Šta su dogovorili predstavnici stranaka
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Mirvad Kurić
Pregovori o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo nastavljeni su danas, a domaćin sastanka je bila stranka Narod i pravda.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Naše stranke, SDP-a BiH, DF-a, Saveza za bolju budućnost, Nezavisne bosanskohercegovačke liste i NiP-a kao domaćina novopg kruga pregovora oko formiranja Vlade KS-a.

Stranke ljevice (SDP, DF i Naša stranka) ranije su pripremile tekst koaliciionog sporazuma, a na današnjem sastanku svoj prijedlog na ovaj tekst sporazuma dala je i stranka Narod i pravda.

Predstavnici šest stranaka načelno su verificirali 29 nacrta principa na kojima će se zasnivati koalicija Kantona Sarajevo, koja će možda imati nekoliko tehničkih izmjena. Svi učesnici sastanka istakli su da se do sada razgovaralo o suštinskim, a ne političkim i kadrovskim pitanjima, te su izrazili svoje zadovoljstvo dinamikom rada, ali i nadom da će nova vlada KS-u biti formirana na demokratskim rješenjima.

Podsjetili su da Poslovnik Kantona Sarajevo definiše da Skupština KS treba biti formirana deset dana nakon objavljivanja službenih rezultata Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, što je 16. novembar. Naglašeno je da će do petka biti formirana i radna grupa koja će razmatrati budžet Kantona Sarajevo za 2019. godinu, koji će prema njihovim najavama biti usvojen prije kraja tekuće godine, a razgovarano je i o saradnji na lokalnom nivoima.

Elmedin Konaković (Narod i pravda) kazao je kako timovi u kojima se nalaze predstavnici stranaka nastavljaju raditi na izradi plana i programa koji će zadovoljiti potrebe i želje svake od ovih stranaka, "a koji su veoma slični".

Damir Mašić (SDPBiH) poručio je da su veoma zadovoljni dosadašnjom dinamikom u dogovoru oko stvari na kojima će biti bazirana buduća skupštinska većina, ali: "Ogorčeni smo činjenicom da CIK još nije dodijelio certifikate izabranim zastupnicima."

"Tokom svih ovih sastanaka niko nije spomenuo imena za određene resore niti smo govorili o bilo kakvoj raspodjeli javih preduzeća i ustanova. Svi smo saglasni u vezi jednog, a to je da će premijer KS biti neko ko je spreman da preuzme političku odgovornost za sve ono što treba da se dogodi u naredne četiri godine", rekao je Milan Dunović (DF).

Konaković je za kraj naglasio kako, "sve dok se ne održi prva skupštinska sjednica i ne izaberu rukovodioci Skupštine KS-a, ne možemo reći da smo danas dogovorili većinu": "Ponavljam. Ovo su pregovori koji za sada idu više nego dobro da se tog prvog dana nove skupštine u klupama nađe dovoljan broj ljudi koji će biti okupljeni oko jednog programa."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije