Novi Grad: Načelnik Efendić najavio kongresni centar vrijedan 350-400 miliona KM

Fena
Novi Grad: Načelnik Efendić najavio kongresni centar vrijedan 350-400 miliona KM
Foto: Anadolija / Semir Efendić

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić izjavio je na pres-konferenciji sumirajući rezultate u 2019., da je to bila uspješna godina u kojoj se radilo na realizaciji nekih od najvećih projekata na prostoru ove općine.

"Mogu reći da je sada, nakon tri godine od realizacije našeg programa, urađeno negdje 90 posto od svega što smo planirali za četverogodišnji period. Naš najveći saobraćni infrastrukturni projekat - Deveta trensferzala, proteklih dana prošla je jednu, možda i najvažniju fazu svoje realizacije, a to je montaža mosta preko željezničke pruge u Boljakovom potoku. Očekujemo da se u 2020. godine spoji s ulicom Safeta Zajke", kazao je Efendić.

Za 2020. godini, Efendić je najavio raspisivanje međunarodnog javnog poziva investitorima za realizaciju projekata izgradnje kongresnog centra.

"Radi se o projektu vrijednom između 350 i 400 milona KM. Konkus će biti raspisan u januaru i februaru. Također, planiramo  izgradnju i uređenje šetališta kroz Dobrinju, u dužini jednog km, zatim izradnju koncertne dvorane i Omladinskog pozorišta u blizini zgrade Općine Novi Grad, te sportskog centar u naselju Sokolje. Za sve ove projekte smo djelimično već osigurali sredstva iz budžeta za narednu godinu", rekao je Efendić.              

Od ostalih projekata, Efendić je naveo izgradnju bazena za koji je u ovoj godini postavljena konstrukcija.

"U 2020. ostaje da radimo na opremanju, postavljanju bazenske tehnike koja podrazumijeva savremene tehnologije. Njegovo otvaranje nije planirano za 2020. godinu, ali skoro sav posao biće završen. Naš princip je da gradimo u skladu sa sredstvima koja imamo, da se kreditno ne zadužujemo. To je za nas zadovoljavajuća dinamika", istakao je Efendić.

Na lokalitetu Rajlovca u narednoj godini počinju značane investicije kada je u pitanju autoindustrija. Firma ASA šped je izvršila kupovinu 50.000 kvadratnih metara zemljišta na kojem započinje izgradnju proizvodnih pogona za njemačku firmu Veritas. Na Alipašinom polju u toku je izgradnja velikog trgovačkog centra, a radi se o investiciji vrijednoj više od 60 miliona KM trgovačkog lanca Bingo.

Efendić navodi da je dosad usvojen najveći općinski budžet u iznosu većem od 47 miliona KM, te da će u ovoj godini biti realiziran 95 posto. 

                

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije