Novi film Avde Huseinovića: 'Bošnjaci - genocid u kontiuitetu'

Anadolija
Novi film Avde Huseinovića: 'Bošnjaci - genocid u kontiuitetu'
/ Avdo Huseinović (printscreen/facebook)
U multimedijalnoj sali Općine Novi grad u Sarajevu večeras će biti prikazan dokumentarni film 'Bošnjaci - genocid u kontinuitetu', autora Avde Huseinovića.

Avdo Huseinović, autor brojnih dokumentarnih filmova o ratnim zločinima i genocidu nad Bošnjacima, kazao je kako se ovaj film po mnogome razlikuje od prethodnih, prvenstveno zbog činjenice da obuhvata ogromno vremensko razdoblje.

"Film govori o tri stoljeća genocida nad Bošnjacima na području većeg dijela Balkana, odnosno bivše Jugoslavije, BiH, Sandžaka, Crne Gore, zapadne Srbije i jednog dijela Hrvatske. Hronološki prati taj krvavi genocidni talas koji se pokrenuo s kraja 17. stoljeća i neku vrstu svog epiloga ima genocidom u Srebrenici, na kraju 20. stoljeća”, rekao je Huseinović.

Autor ipak ističe kako dobar dio relevantnih historičara i učesnika u ovom filmu nije siguran da li je taj krvavi talas genocida nad Bošnjacima stao ili juri ka nekom novom.

"Film traje dva sata i 20 minuta. Zasnovan je na relevantnoj historijskoj dokumentaciji. Ono što je posebno važno, jeste da smo mi tokom snimanja stali nogom na mnoga mjesta gdje Bošnjaka više nema, a gdje su nekad prisustvovali i kao većinski narod", rekao je Huseinonvić.

Dodao je kako je ovaj film specifičan i zbog činjenice da se "prvi put u video formi načinje jedna krvava sudbina našeg naroda." 

“Dakle, hronološki, otvoreno i bez bilo kakvog maskiranja govori o tome šta se dešavalo kroz našu tešku historiju”, rekao je Huseinović. 

Film je sniman 3,5 godine, već je prikazan u nekim gradovima regije, a planirano je da bude prikazan i u SAD-u, Kanadi, te brojnim europskim zemljama. 

Avdo Huseinović je do sada snimio brojne  filmove među kojima se posebno izdvajaju "Krvavi ples po šeheru", "Vanzemaljci iznad Sarajeva", "Daleko je Tuzla", "Na Drini krvavi Višegrad", "Logori smrti", "Herceg-Bosna, zločin i kazna".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije