Novi dan, novi sporazum: Evo šta je SDA danas ponudila sarajevskoj "četvorci"

E. H.
Novi dan, novi sporazum: Evo šta je SDA danas ponudila sarajevskoj "četvorci"
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Nova kantonalna većina u Sarajevu (SDA-SBB-DF-BOSS) ponudila je novi sporazum i uputila poziv Narodu i Pravdi, Našoj stranci, Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi, Socijaldemokratskoj partiji da ga još danas potpišu.

Portal radiosarajevo.ba u posjeduje je ovog dokumenta, a objavljemo i detalje iz novog sporazuma za „normalizaciju“ odnosa u Kantonu Sarajevo.

Kako se navodi, sjednicama Skupštine Kantona privremeno, a do izbora predsjedavajućeg Skupštine trebala bi predsjedavati Smiljana Viteškić inače potpredsjedavajuća Skupštine KS iz reda srpskog naroda.

SDA ponudila novi sporazum za normalizaciju odnosa u KS - undefined

Foto: RSA: SDA ponudila novi sporazum za normalizaciju odnosa u KS

U sporazumu se navodi kako se on potpisuje u cilju donošenja odluka kojim bi se osiguralo kontinuirano finansiranje korisnika Budžeta KS, odnosno pružanja usluga korisnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja, te Službe za zapošljavanje KS, ali i donijele potrebne odluke o izboru predsjedavajućeg.

Posebno je izdvojeno da sporazum je sastavljen imajući u vidu pismo visokog predstavnika od 15. januara upućenom Kantonu Sarajevu, te članu 30. B. Ustava KS kojim je propisano da „predsjedavajući i premijer KS ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda odnosno iz reda Ostalih“.

U sporazumu je predviđeno da ga potpišu Mirza Čelik (SDA), Danijela Kristić (NiP), Vibor Handžić (Naša stranka) i Smiljana Viteškić, kao i predsjednici klubova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije