Nove pješačke staze i stepeništa na Alipašinom Polju, Mojmilu, Dobrinji...

Radiosarajevo.ba
Nove pješačke staze i stepeništa na Alipašinom Polju, Mojmilu, Dobrinji...
Na području općine Novi Grad Sarajevo u toku su radovi na izgradnji i sanaciji pješačkih staza, stepeništa i rukohvata. Za te radove Općina je ove godine izdvojila blizu 90.000 KM.

U Prijedorskoj ulici kod broja 9 na Aneksu završena je izgradnja stepeništa s rukohvatom. Time je stanovnicima Aneksa omogućena lakša komunikacija do Otoke, a posebno djeci koja idu u Osnovu školu Mehmedalija Mak Dizdar, s obzirom na to da je postojeće stepenište bilo u veoma lošem stanju, a rukohvat uništen.

Obnovljeno je i veliko stepenište koje povezuje A fazu Alipašinog Polja s B fazom, tj. ulicu Trg međunarodnog prijateljstva prema Osnovnoj školi Fatima Gunić, koju pohađa veliki broj djece nastanjene u tom dijelu A faze Alipašinog Polja. Prvi put je duž stepeništa postavljen i rukohvat, što će pješacima olakšati kretanje, naročito u toku zimskog perioda.

Također, i staro oronulo stepenište u ulici Šerifa Loje, prema ulici Feriza Tumbula na području mjesnih zajednica Buća Potok i Dolac, u potpunosti je obnovljeno zajedno s rukohvatom, a u završnoj je fazi sanacija pješačkih staza između ulica Vahide Maglajlić i Miroslava Krleže na području mjesne zajednice Dobrinja B.

U narednim danima trebala bi početi izgradnja pješačke staze od parkinga u Olimpijskoj ulici, prema vrtiću Dječiji grad, u MZ Olimpijsko selo. Nakon njene izgradnje stanovnici B faze Alipašinog Polja, više neće pješačiti zelenom površinom kako bi stigli do vrtića Dječiji
grad i OŠ Aleksa Šantić.

Planirana je i izgradnja stepeništa, pješačke staze sarukohvatom na spoju Trebinjske i ulice Muzafera Mešića i staze prema ulici Mehe Smailagića, na području MZ Dolac, što će djeci i odraslima omogućiti lakši put do škole i džamije.

Također, gradit će se i rukohvati u ulici Asima Čamdžića na spoju s ulicom Adema Buče,  zatim u ulici Hekim Oglu Ali-paše od broja 2 do broja 26 i u ulici Bosanskih banovana na više lokacija.

Osim navedenog bit će nastavljena i izgradnja rukohvata, odnosno zaštitne ograde za pješake u ulici Safeta Zajke, počev od ulice Numan-paše Ćuprilića prema Briješću, što je nastavak projekta iz prethodne godine, kada je zaštitna ograda uz tu saobraćajnicu postavljena od Buća Potoka, prema Osnovnoj školi Umihana Čuvidina, do skretanja u ulicu Vitkovac.

Zaštitna ograda je postavljena i od Brezanske ulice prema Osnovoj školi Behaudin Selmanović, kako bi se djeci osigurao sigurniji put do škole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije