Niko ne zna šta je uzrok: U sarajevskom Velikom parku pojavila se velika rupa

Radiosarajevo.ba
Niko ne zna šta je uzrok: U sarajevskom Velikom parku pojavila se velika rupa
Foto: Općina Centar / Veliki park u Sarajevu

U proteklih nekoliko dana u Velikom parku, iz nepoznatih okolnosti, pojavila se rupa u zemlji pored pješačke staze. Prema prvim procjenama otvor je širok jedan i dubok sedam metara, te predstavlja veliku opasnost za prolaznike. S tim u vezi, predstavnici Općine Centar, kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“, te građevinske firme „Sela“ izašli su na teren kako bi dogovorili aktivnosti koje je neophodno provesti u cilju obezbjeđenja materijalnih i ljudskih dobara, te otkrivanja uzroka ove neobične pojave.

Nakon što su uposlenici KJKP „Park“ obavijestili Službu za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar da je na pomenutoj lokaciji došlo do otvaranja rupe u zemlji, predstavnici navedene službe i inspektorata Općine Centar izašli su na lice mjesta nakon čega je po nalogu urbanističko-građevinskog inspektora izvršeno pokrivanje otvora i ograđivanje lokacije žutom trakom.

Istovremeno je o navedenoj pojavi obaviješten Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo pod čijom zaštitom se nalazi Veliki park kako bi dali smjernice za postupanje u vezi sa ovom pojavom. S obzirom na ozbiljnost situacije i nepoduzimanja aktivnosti u vezi otklanjanja ovog oštećenja od strane Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo zbog nedostatka finansijskih sredstava, Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar o ovom problemu obavijestila je i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo koji je dostavio prijedlog konkretnih mjera.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić apelirao je na nadležne institucije da se maksimalno uključe u rješavanje ovog problema i što prije dostave smjernice za djelovanje.

"Odmah nakon saznanja da je došlo do sloma tla i pojave otvora u zemljištu reagirali smo. Ogradili smo prostor žutom trakom i prekrili otvor. S obzirom da se Veliki park nalazi pod zaštitom nadležni Zavod nam mora dati smjernice kako da obezbijedimo prostor dok se ne urade istražni radovi i ne sanira oštećenje. Rupa predstavlja opasnost za prolaznike i zato ćemo odmah poduzeti mjere na njenom ograđivanju, a od Zavoda očekujemo da nam najkasnije u ponedjeljak dostavi smjernice za daljnje djelovanje. Ovo je veliki problem i bez obzira što nismo nadležni ne smijemo ostati po strani. Učinit ćemo sve da se ovaj problem što prije riješi", istakao je načelnik Ajnadžić.

Radnici firme „Sela“ će tokom sutrašnjeg dana početi sa ogradnjom otvora i posao, kako je naglasio Ajnadžić, mora biti kvalitetno završen u što kraćem roku, a pogotovo zbog činjenice da je frekvencija pješaka u ovom parku jako velika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije