Niko ne zna čiji je kosi lift na Ciglanama

Radiosarajevo.ba
Niko ne zna čiji je kosi lift na Ciglanama

O problemu kosoga lifta na Ciglanama pisali smo jučer, tačnije o njegovoj nefunkcionalnosti koja traje već mjesec dana. Podsjećamo, prošlog mjeseca je održan sastanak u Općini Centar na kojem je pokrenuta inicijativa da se lift ponovo stavi u funkciju. S obzirom na to da je prošao rok od deset dana, koji je dao direktor KJKP GRAS Avdo Vatrić da se ponovno uspostavi funkcija lifta, danas smo potražili odgovor na pitanje u čijem vlasništvu je lift.

Kosi lift na Ciglanama: 11. marta mjesec dana otkako nije u funkciji 

Iz Općine Centar su nam kazali da je u srijedu 4. marta održan sastanak u Ministarstvu za saobraćaj Kantona Sarajevo, te da će prema dogovoru Ministarstvo voditi ovaj projekt popravke kosog lifta.  

Pomoćnik ministra za saobraćaj KS-a Muamer Kukan povrdio je za Radiosarajevo.ba da je na pomenutom sastanku pokrenuta inicijativa, ali ono što je prioritet kada je u pitanju kosi lift na Ciglanama jeste određivanje vlasnika. 

“Osnovna stvar koju trebamo riješiti jeste utvrditi vlasništvo zemljišta na kojem se lift nalazi i samog vlasnika lifta, zatim ustanoviti prihode i rashode prilikom rada, odnosno koliko ih je potrebno da se lift stavi u funkciju. Već su određene službe u Ministarstvu koje će dobiti zaduženje da dostave određenu dokumentaciju i podatke koji su nam potrebni za dalje rješavanje probleme”, istaknuo je Kukan. 

GRAS je lift dobio ''na upravljanje''

Iz Ministarstva su nam također kazali da KJKP GRAS treba dostaviti podatke o troškovima, koji bi se odnosili na popravku lifta, te da se ne radi o velikoj sumi novca. 

U JP GRAS i nisu imali konkretnih odgovora na pitanje čiji je lift. Iz press službe smo dobili informaciju da su ''poljuljani'' imovinsko-pravni odnosi, te da lift nikada, čak ni prije rata nije bio u vlasništvu GRAS-a.  

“Prije rata GRAS-u je lift bio dodijeljen na upravljanje, imali smo prijeratni sporazum”, govore za Radiosarajevo.ba iz pressa GRAS-a. 

Ostaje da vidimo kada će se održati novi sastanak, te kada će se konačno dobiti vlasnik, a do tada stanovnici Ciglana morat će stepenicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije