Direktor Vodovoda: Vode u Sarajevu sve manje, jedino rješenje je - novac

Fena
Direktor Vodovoda: Vode u Sarajevu sve manje, jedino rješenje je - novac
Direktor poduzeća Vodovod i kanalizacija (VIK) Nezir Hadžić kazao je danas da je finansijsko ulaganje jedini način za rješenje problema sa sistemom snabdijevanja grada vodom.

Za bilo koga na mjestu ove upravljačke strukture ima samo jedan način, ovaj sistem se ne može riješiti bez adekvatnog finansijskog ulaganja. Radi se o visokim novčanim iznosima. Na to uporno upozoravamo i naše nadležne. U ovaj sistem se hitno mora ulagati, jer u protivnom neće dugo izdržati", kazao je na press konferenciji Hadžić.

Prema njegovim riječima, još ima vremena da se počne s ulaganjem u taj sistem, koji je dotrajao te sanira ono što je moguće.  

"Naši akumulacijski sistemi odavno to već nisu, postali su kao protočni bojleri - voda dođe, voda ode. Onda smo primorani da u ponoć tu vodu zatvaramo, da bismo je sačuvali do pet ujutro, napunili rezervoar i građanima osigurali da imaju barem dnevno vodosnabdijevanje", naglasio je.      

Današnje obraćanje novinarima direktor VIK-a završio je riječima da će  raditi na zamjeni pumpnih agregata jer oni više nemaju raniju snagu. Planiraju raditi i na vodomjerima potrošača što je u nadležnosti Kantona Sarajevo te apelirao da upravitelji u zgradama tj. objektima nad kojima oni gazduju otklone nedostatke da ne bi voda bez potrebe curila.   

"Unutarnje instalacije, nad kojima gazduje upravitelj, u većini zgrada su u katastrofalnom stanju. Te instalacije se moraju dovesti u red da bi i potrošač bio zadovoljan", kazao je i među prioritetima spomenuo i regulaciju pritiska u distributivnim mrežama.  

Susretu s novinarima prisustvovali su i drugi članovi rukovodstva poduzeća "Vodovod i kanalizacija", a naglašeno je da zaposlenici tog poduzeća (u skladu s mogućnostima) ulažu maksimalne napore da bi vodosnabdijevanje bilo što bolje. Kako izdvajanja iz budžeta nisu bila na očekivanom nivou odlučili su, kaže direktor, nauštrb tekućeg poslovanja u ovoj godini osigurati nove količine vode da bismo privremeno prevazišli situaciju i smanjili redukciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije