Nextbike: Iznajmi bicikl, sjedi i pedalaj u Sarajevu i 100 gradova svijeta!

Radiosarajevo.ba
Nextbike: Iznajmi bicikl, sjedi i pedalaj u Sarajevu i 100 gradova svijeta!
Radiosarajevo.ba / Nestašica dijelova / Ilustracija
Glavni grad Bosne i Hercegovine priključio se europskim metropolama u kojima je zaživio sistem iznajmljivanja bicikala.

Ambiciozni projekt Bike sharing sistem "Nextbike" uključuje jednostavnu registraciju uz plaćanje godišnje članarine 20 KM koja omogućuje iznajmljivanje bicikala na šest lokacija u Sarajevu ali i više od 100 gradova u svijetu.

Prvih 30 minuta "rentanja" bicikla je besplatno a potom se s pomenutog prepaid računa skida iznos od 1,5 KM za svaki sat vožnje, odnosno 20 KM za vožnju dužu od pet sati.

Promocija projekta održana je ispred zgrade Općine Novi Grad, a uveličali su se je junaci serije Lud. zbunjen, normalan - Mustafa Nadarević, Senad Bašić i Moamer Kasumović.

O sistemu iznajmljivanja bicikala govorio je prvi čovjek Nextbikea i direktor agencije Supermarket Ahmed Ćerimović.

"Ovo je nešto što će povećati mobilnost građana Sarajeva, olakšati im odlazak na posao, školu, fakultet. Od velikog je javnog značaja jer predstavlja društveno odgovoran projekt koji smanjuje zagađenje zraka, potiče ljude na fizičku aktivnost, poboljšava turističku ponudu. Kompanija, odnosno sistem Nextbike je jedan od najvećih provajdera za iznajmljivanje bicikala u svijetu. Radi se o jednostavnom sistemu koji omogućava osobama registrovanim u Sarajevu da koriste Nexbike bicikle u svijetu - Zagrebu, Šibeniku…", kaže Ćerimović.  

Stanice s biciklima nalaze se na šest lokacija u Sarajevu: Hotelu Radon plaza, Sportskom centru Safet Zajko, Općini Novi Grad, Hotelu Bristol, shoping centrima Importane i Alta.

Ukupno je dostupno 50 bicikala. Registracija je moguća na tri načina – putem weba, aplikacije ili direktno na terminalu.

Ako se zna kakve problem muče stanovnici Sarajeva s parkingom, zagađenjem životne sredine, nedostatkom prostora za rekreaciju, već sada se može reći da projekt Nexbike predstavlja pun pogodak.

Organizatori su se zahvalili kompanijama i institucijama koje su podržale ovaj društveno odgovorni projekt, a naročito firmama Sarajevski kiseljak, haloo mobilna mreža i Općini Novi Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije