Nema više dugih čekanja autobusa i tramvaja: Proradio Bus Info servis

E. H.
Nema više dugih čekanja autobusa i tramvaja: Proradio Bus Info servis
Foto: Radiosarajevo.ba / Javni gradski saobraćaj u Sarajevu
Nakon više od dvije godine čekanja, građani i posjetioci Sarajeva napokon mogu koristiti uslugu Bus Info servisa koja omogućava da u svakom trenutku saznate za koliko će vozilo gradskog prijevoza stići na stanicu na kojoj vi čekate.

Ovih dana počela je testna faza novog sistema, koji je partnerski projekt GRAS-a, BH Telecoma i Unimedije, a kojim je omogućeno praćenje kretanja vozila gradskog saobraćaja. 

"Usluga Bus Info nastala je kao rezultat partnerske saradnje tri kompanije i ona je usluga koja služi za informiranje putnika o dolasku vozila javnog gradskog prijevoza na stanice na području Kanton Sarajevo. Ukucavanjem koda *133*jedinstveni kod stanice#, svaki putnik može saznati koliko stanica su udaljena po dva vozila svih linija koje pristižu", kazao je za Radiosarajevo.ba Jakub Kubur iz GRAS-a.

Jedinstveni kodovi stanica, koji su potrebni za korištenje ovog servisa, bit će istaknuti na svim stanicama u Kantonu Sarajevo, ističe Kubur, te dodaje kako su sve aktivnosti na uvezivanju sistema pri kraju, odnosno u završnoj fazi, te će uskoro ovaj sistem u potpunosti biti funkcionalan.

"Ugradnja uređaja u više od 200 vozila je završena. Ostale su još neke završne radnje, te testiranje cijelog sistema i procesa, a testni period treba trajati tri mjeseca. Tokom tog perioda korištenje ove usluge će biti besplatno, a nakon toga usluga bi se trebala naplaćivati 0.06 feninga po jednom pozivu, bez PDV-a", zaključio je Kubura.

Razvijanje ovog servisa u praksi dokaz je kako kvalitetna saradnja domaćih kompanija može izroditi odlične proizvode, koji su od velike koristi za opće dobro.

"Bus Info platforma ima dvostruku ulogu: ona služi kao centralizirana platforma za upravljanje, gdje su sva vozila sa GPS sistemom za pozicioniranje i prijavljuju svoju trenutnu poziciju, a u isto vrijeme obrađuje i dostavlja servisne informacije za Bus Info zahtjeve", istaknula je Nađa Lutvikadić, šef Odjela za korporativne komunikacije BH Telecoma za Radiosarajevo.ba.

Na ovaj način definitivno će doći kraj dugim i frustrirajućim čekanjima na stanicama u Kantonu Sarajevo, a poboljšat će se i efikasnost sredstava javnog gradskog prijevoza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije