Neboder na Trgu heroja uskoro u novom ruhu

S. H.
Neboder na Trgu heroja uskoro u novom ruhu
Čim se poprave vremenski uslovi, na neboderu na Trgu heroja broj 32 u Sarajevu realizirat će se Projekt povećanje energetske efikasnosti.

Dvadeset tri godine nakon završetka rata jedan od pet nebodera u ovom sarajevskom naselju zasjat će u novom ruhu, te na njemu više neće biti vidljive rupe od granata.

Radit će se fasada, sanacija krova i uklonit će se svi ostali nedostaci, a zatim će se realizirati i kompletan Projekt povećanja energetske efikasnosti, potvrdio je za Radiosarajevo.ba ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić.

Za radove na ovom projektu bit će izdvojeno 940.000 KM.

Iako je prethodno najavljeno kako stanari ovog nebodera moraju skupiti 80.000 KM za sufinansiranje ovog projekta, stanari ipak neće plaćati njegovu realizaciju.

Podsjećamo, etažnim vlasnicima stanova u neboderima na Trgu heroja u Sarajevu, od broja 8 do broja 32, zatraženo je da prikupe po 80.000 KM za obnovu fasade u sklopu projekta povećanja energetske efikasnosti objekta.

U svakom od pet nebodera koji se nalaze na Trgu heroja nalazi se ukupno 160 stanova, što bi značilo da bi svaki od etažnih vlasnika morao izdvojiti po 500 konvertibilnih maraka za obnovu fasade.

Izdvojiti 500 KM za obnovu fasade predstavljao bi veliku investiciju i problem za stanare u ovim neboderima, jer se u njima nalazi najprije veliki broj penzionera, zbog čega je među stanarima ovog nebodera vladala velika nezainteresiranost za ovaj Projekt.

U neboderu na broju 32 u 50 posto stanova žive penzioneri kojima nije bilo jednostavno izdvojiti ponuđenu sumu novca, a 10 stanova je još uvijek devastirano. U dvadeset stanova u ovoj zgradi živi 20 posto podstanara. Predstavnici kućnog savjeta ovog nebodera su tada za naš portali istakli kako veliki broj stanara ima dug i prema upraviteljima. 

Također, pred stanare je za vrijeme godišnjih odmora bio postavljen kratak rok za izjašnjavanje uz brojne nejasnoće, poput onih na koji način i kada bi oni dali novac, te kada bi počeli radovi na utopljavanju s obzirom na to da se mora raspisati i tender za izvođenje radova.

Kućni savjet nebodera na Trgu heroja 32 uspio je prikupiti 40.000 KM koje su imali na svom računu, te su poslali dopis Općini Novo Sarajevo kako raspolažu tim novcem kojim se mogu pridružiti sufinansiraju Projekta energetske efikasnosti.

Ministarstvo i Općina su prihvatili njihov prijedlog, nakon čega su 14. augusta prošle godine potpisali Sporazum o sufinansiranju između načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, ministra Lukića, direktora Kantonalnog stambenog fonda Adnana Efendića i predstavnika etažnih vlasnika Mirsada Brdarića

Direktor Hetiga Suad Alić rekao nam je kako će projekat biti realiziran na zadovoljstvo i upravitelja i stanara.

Izvedbeni projekt, a na osnovu energetskog pregleda (audita) za ove radove, je izrađen 2016. godine sredstvima Ministarstva.

Za kompletnu realizaciju ovog projekta bit će odgovoran Kantonalni stambeni fond.

Početak radova očekuje se za mjesec dana, rekli su nam iz Kućnog savjeta ovog nebodera.

Projekt Energetska sanacija Sarajeva pokrenut je 2007. godine, s ciljem da se u Kantonu Sarajevo realiziraju projekti štednje energije, poveća energetska efikasnost i da se doprinese smanjenju negativnog utjecaja na globalne klimatske promjene. Projekt Enesansa je jedan od najvažnijih projekata u Evropi, a implementacija ovog projekta omogućila bi finansijske uštede za građane, ugodniji način boravka i stanovanja i osigurala smanjenje emisije štetnih gasova u okolini.

U septembru 2015. godine, Općina Novi Grad u saradnji s Ministarstvom za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS-a, krenula je u realizaciju pilot-projekta utopljavanja stambenih zgrada na Alipašinom Polju.

U septembru 2015. godine, Općina Novi Grad je za prvu fazu ovog projekta izdvojila 500.000 KM, a resorno ministarstvo 700.000 KM. 

Projekt utopljavanje realiziran je u ulici Semira Frašte u ovom naselju, a stanari nisu morali izdavajati novac za realizaciju ovog projekta.

Također, početkom jula upravitelji šest stambenih zgrada u Općini Centar potpisali su ugovore sa načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem o sufinansiranju postavljanja termofasada. 

Utopljavanje će se raditi na adresama: Bulevar Franca Lehara 13, Derebent 24-26, Branilaca Sarajeva 4, Bolnička 50, Kaptol 28 i Kalemova 38, za čije utopljavanje odnosno postavljanje termo fasada će dio troškova snositi Općina Centar.

Općina će u ovom slučaju učestvovati sa najviše do 50 posto potrebnog iznosa, dok će dio novca davati etažni vlasnici. Tačnije, za ovaj projekt bit će izdvojeno 110.185,65 KM iz budžeta Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije