Nastavak uređenja najveće zelene površine u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Nastavak uređenja najveće zelene površine u Kantonu Sarajevo
U prostorijama Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo u ponedjeljak 11. juna 2018. godine potpisan je ugovor o realizaciji granta između predstavnika Općine Centar i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“.

U ime Općine Centar, kao finansijera, ugovor je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, dok je u ime KJKP „Park“ ugovor potpisao direktor Alen Ramić.

Prema odredbama potpisanog ugovora Općina Centar će iz ovogodišnjeg budžeta izdvojiti 70.000 KM za realizaciju projekta održavanja i hortikulturnog uređenja zelene površine u parku na Jezeru, dok je preduzeće „Park“ potpisivanjem ugovora preuzelo obavezu da u roku od 60 dana, računajući povoljne vremenske uvjete, završi sa planiranim radovima.

Radi se o nastavku održavanju i hortikulturnom uređenju gradskog parka na Jezeru smještenom ispod Gradskog porodilišta „Dr. Zehra Muidović“ na površini od oko 7 hektara i predstavlja najveću zelenu oazu na području ne samo Općine Centar nego i Kantona Sarajevo.

Prema ponudi o izvedenim radovima, tokom narednog perioda radnici preduzeća „Park“ će posaditi 36 novih sadnica bjelogorice javora, bagrema, katalpe, graba, jasena..., kao i ukrasnih grmova. Duž postojeće trim i raster staze biće postavljena nova kamena frakcija. Također je planirana mašinska i ručna košnja trave i uklanjanje korova i samoniklog bilja. Biće zamijenjene i četiri oštećene parkovske klupe, te postavljene nove drvene štafle na klupama i zidovima dječijih igrališta. Radnici pomenutog preduzeća će također popraviti i zamijeniti oštećene dijelove mobilijara na dječijem igralištu kao i na spravama na trim stazi. Općina Centar puno ulaže u uređenje ovog parka u kojem se naši sugrađani mogu opustiti u zelenilu, a najmlađi uživati u igri na dječijem igralištu.

Posljednja uspješna eko akcija koju je provela Općina Centar na području gradskog parka na Jezeru je povodom Dana planete Zemlje, koji se obilježava 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. Ovom prilikom je nekoliko stotina učesnika akcije očistilo ovaj prostor i posadilo nove mlade sadnice jasena, bagrema, breze, smrče... U ekološkoj akciji čišćenja i ozelenjavanja javnih površina su učestvovali predstavnici Općinskog štaba civilne zaštite, te članovi štabova civilne zaštite mjesnih zajednica, učenici osnovnih i srednjih škola, radnici KJKP ''Park'' i zainteresirani građani, kao i volonteri i uposlenici Općine Centar.

Današnjem potpisivanju ugovora su također prisustvovali kantonalni ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić, te u ime Općine Centar Damir Konjičanin, Belma Bašović i Eldina Šehović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije