Nastavak priče o trovanju nastavnika hranom: Poznato šta su imali na jelovniku

A. S.
Nastavak priče o trovanju nastavnika hranom: Poznato šta su imali na jelovniku
Foto: Ilustracija / Hitna pomoć

U ponedjeljak, 18. mart, se očekuju mikrobiološki nalazi obroka u lanč-paketima koji su koristili nastavnici šest sarajevskih osnovnih škola koji su se otrovali hranom na seminaru koji organizira British Council, u okviru programa Škola za 21. vijek.

Kao što smo već naveli jučer, iz ove organizacije izrazili su iskrenu zabrinutost i žaljenje zbog zdravstvenog stanja učesnika koji su se požalili na stomačne tegobe.

Sarajevo: Brojni nastavnici se otrovali hranom iz restorana, čekaju se nalazi

Iz ove organizacije su još potvrdili da su u kontaktu sa svim učesnicima treninga, kako bi pratili njihovo zdravstveno stanje i potrebe za podrškom, te dodali da su svim uključenim nastavnicama i nastavnicima na raspolaganju i da su im spremni pružiti svaku podršku u procesu što bržeg oporavka. 

Potvrđeno je da se ukupno 16 prosvjetnih radnika žalilo na identične simptome - povraćanje, proliv i opću slabost

Kako smo saznali, na treningu ove sedmice bilo je ukupno šest škola sa područja Kantona Sarajevo, sa Ilidže, Hadžića i Trnova.

Prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba ukupno je bilo 122 nastavnika, ali su se na probleme žalili samo prosvjetni radnici s područja Ilidže, s obzirom na to da su dobili lanč-pakete iz restorana sa njihove općine.

Iz izvora bliskih istrazi, saznali smo šta su nastavnici imali na jelovniku prvog dana treninga.

„Prvi dan smo imali rižu, grašak i gulaš zajedno u jednom odjeljku lanč-paketa, a osim toga za ručak smo imali zelenu salatu, pitu, pileći file i kolačić“, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Zanimljivo je i to da je vlasnik restorana koji je osigurao obroke za nastavnike, poslao upit učesnicima seminara sa pitanjima, od kojih mi izdvajamo samo jedno - da li su učesnici seminara oprali ruke prije nego su počeli jesti obrok (!?). 

Jedan od nastavnika s kojim smo razgovarali, kazao je za naš portal da je mnogo više oboljenih od 16, koliko ih je zvanično zatražilo ljekarsku pomoć.

"Toliko smo loše bili da nam ni tablete nisu pomogale. Mene je izrevoltirao upitnik koji smo danas dobili gdje je pisali da li smo oprali ruke, da li je što bio čist gdje smo jeli, sta smo doručkovali, šta smo večerali...", dodao je nastavnik koji je želio biti anoniman za Radiosarajevo.ba.

On je potvrdio za naš portal da su danas (nedjelja) došli mu predatavnici British Councila u posjetu da se izvine.

"Kazali su mi da je taj restoran imao potrebne certifikate. Da je bio tender i da su oni uradili sve po propisu. I vjerujem da je tako", dodao je naš sagovornik. 

Iz British Councila su naveli da prate situaciju i da čekaju inspekcijske nalaze - undefined

Facebook: Iz British Councila su naveli da prate situaciju i da čekaju inspekcijske nalaze

British Council Bosna i Hercegovina u edukaciju nastavnika na području cijele naše zemlje uložio je mnogo sredstava i sigurno je da je njima ne pripada krivica u ovom slučaju. Kako što smo već naveli oni su izrazili žaljenje navodeći u saopćenju da je u toku prvi krug obuka za 278 nastavnica i nastavnika škola uključenih u program Škole za 21.vijek na osam lokacija u BiH, u Sarajevu, Livnu i u Širokom Brijegu, na kojima je učesnicima osiguran obrok.

„Jedan broj učesnika požalio na stomačne tegobe, njih 16 ukupno, potražilo je ljekarsku pomoć u lokalnoj ambulanti, gdje je preporučena upotreba probiotika, nakon čega je većina nastavila sa učešćem na obuci", saopćeno je iz British Councila.

Kako je potvrđeno za Radiosarajevo.ba obuka prosvjetnih radnika se neće prekidati i bit će nastavljena i narednog vikenda, kada će novih šest škola sa područja Kantona Sarajevo.

Više detalja sigurno će biti poznato sutra (ponedjeljak) nakon što budu objavljeni rezultati mikrobiološke analize spornih lanč-paketa iz kojih su se hranom otrovali nastavnici. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije