Naša stranka: Zbog prividnog plana Vlade KS-a gušit ćemo se narednih 20 godina

E. H.
Naša stranka: Zbog prividnog plana Vlade KS-a gušit ćemo se narednih 20 godina
Predstavnici Naše stranke danas su u Sarajevu predstavili novi model zaštite okoliša, posebno od zagađenja zraka, kao odgovor na Kantonalni plan zaštite okoliša Vlade Kantona Sarajevo za koji smatraju da je neprovodiv.
Na današnjoj konferenciji za medije je istaknuto da je Naša stranka glasala protiv Plana za zaštitu okoliša Vlade Kantona Sarajevo, zbog njegovih problematičnosti koje necće biti rješene ovim planom.
 
"Ne želimo učestvovati u stvaranju privida brige za građane i društvene standarde. Sarajevo je zbog svog položaja grad podložan zagađenju i zadržavanju magli, a ono što se manje spominje jeste da smo uništili sedam od osam pravaca provjetravanja kotline koji su bili jedan sigurnosni sistem protiv zagađenja zraka. Poželjno bi bilo da smo u 30 godina od gasifikacije naučili neke lekcije i poslušali preporuku da se ne grade previsoki objekti u dolini rijeke Miljacke.
 
Svjedočili smo izmjeni prostornog plana koji je zadovoljio nečije privatne potrebe, a trenutno imamo više od 40.000 nelegaliziranih objekata, a ne vršimo ni monitoring ranije legaliziranih objekata koji su vjerovatno, s pojedinacnim ložištima, najveći zagađivači. Vlada je radila sve suprotno preporukama da se ne grade visoke zgrade u pravcima provjetravanja pa izražavamo sumnju da će biti ista provedeno u vezi s kantonalnim akcionim planom o zastiti okoliša. Sve što je Vlada uradila bilo je novi talas legalizacije, intenziviranje gradnje velikih objekata više od 5.000 kvadratnih metara, što definitivno ne doprinosi poboljšanju kvalitete zraka", kazala je Nasiha Pozder, potpredsjednica Naše stranke i ekspertica za urbano planiranje.
 
Kantonalni akcioni plan zaštite okoliša je vrlo važan i propisuje osnovne mjere za zaštitu, ali prethodnom je rok istekao 2012. godine, pa je potroseno više od godinu i pol dana samo za pripremu novog, što dokazuje postojanje problema.
 
"Vlada je donijela dokument kojim će u narednih pet godina potrošiti 220 miliona KM na zaštitu okoliša u Kantonu Sarajevo. Taj plan je podijeljen na nekoliko segmenata, a recimo studija o porijeklu izvora zagađenja zraka, koja iznosi 200.000 KM i koja je prioritet kako bi znali šta to zagađuje naš zrak i koliko je to pojedinačno zagađenje neće biti izrađena. Pet stotina hiljada subvencioniranje priključenje na gasovodnu mrežu u Sarajevu, poticaji za toplifikaciju zgrada i neke druge stvari nalaze se u ovom planu, ali bez studije o izvorima zagađenja nema uopće svrhe da se rade ovi projekti.
 
Na kraju, ja vam garantujem da ćemo se mi zbog ovog prividnog plana u decemru, januaru i februaru biti zagušeni narednih 20 godina, zbog nelogičnosti. Sa zagađenjem će nam se desiti isto ono što i s vodosnabdijevanjem, odnosno problem će se pogoršati do tog maksimuma, pa ćemo onda razmišljati kako ga riješiti. A struka kaže, politika mora ovdje intervenirati, posebno na problem utopljavanja zgrada, jer prosječan stanovnik BiH troši duplo više energije nego stanovnik zemalja Europe, te to treba biti prioritetan projekt što će doprinijeti smanjenju zagađenja zraka", rekao je Edin Forto, Forto, potpredsjednik Naše stranke i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.
 
Kako su istaknuli iz Naše stranke, neke od mjera bi bila uvođeenje puno boljeg i naučnog monitoringa kvalitete zraka, kako bi se vidjelo kolike su zaista razmjere zagađenja. Naglasili su kako je potrebno provesti oštriju borbu protiv nelegalne gradnje, odnosno legalizirati sve one nelegalne, ali pod određenim uvjetima kojima bi oni bili prepravljeni. 
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije