Sarajevo: Iduće sedmice počinju isključenja dužnika za vodu, dug 66,2 miliona KM

E. H.
Sarajevo: Iduće sedmice počinju isključenja dužnika za vodu, dug 66,2 miliona KM
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vodovod i kanalizacije
Posljednji rokovi za plaćanje dugova za vodosnabdijevanje u Sarajevu ističu ovih dana i već naredne sedmice najavljeno je isključivanje svih dužnika s vodovodne mreže, ističu iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Riječ je o jednom od prvih projekata novog vršioca dužnosti na poziciji direktora KJKP ViK-a Azre Muzur, koja je po dolasku na dužnost dala rok od 15 dana svim dužnicima u Sarajevu da se jave službama ViK-a i dogovore isplaćivanje duga za vodu.

"Aktivnosti na isključenju dužnika preduzeće započinje od naredne sedmice, a procedura isključenja dužnika podrazumijeva dostavu opomena dužnicima, a nakon toga i isključenje s mreže, ukoliko takvi korisnici svoje dugovanje ne plate", potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz KJKP ViK-a.

Pojasnili su nam i kako je do sada postignut dogovor o povoljnijem plaćanju dugovanja sa 116 korisnika, no ipak veliki je broj onih koji se uopće nisu javili ViK-u. 

Kako nam je pojašnjeno, isključivanja pojedinih korisnika će se raditi planski, po određenim lokalitetima, a ne prema visini duga, te će svi dužnici koji se i nakon opomene ne obrate ViK-u u vezi s plaćanjem duga biti isključeni iz sistema vodosnabdijevanja.

"Ukupna dugovanja po osnovu isporučenih računa vodu i odvodnju iznose 66.262.617 KM", zaključili su iz ViK-a govoreći o ovoj temi, što još jednom ukazuje na alarmantno stanje u kompletnom sistemu vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo.

Podsjećamo, nova v. d. direktorica KJKP ViK-a Azra Muzur na ovu dužnost stupila je prije gotovo mjesec dana, a isključivanje dužnika iz sistema vodosnabdijevanja jedna je od prvih mjera koje provodi u svom privremenom mandatu. Još prije 18 dana počela su prva isključenja, kada su službenici ViK-a uz podršku MUP-a KS-a s vodovodne mreže isključili samouslužni autopraonicu "Mimex", a od tada do danas trajao je period mogućih pregovora s dužnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije