Nakon ViK-a oglasio se i Zavod za javno zdravstvo: Kakvu vodu piju Sarajlije?

Fena
Nakon ViK-a oglasio se i Zavod za javno zdravstvo: Kakvu vodu piju Sarajlije?
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo poručili su da je voda iz česmi ispravna za piće.

Dosadašnji rezultati ispitivanja iz centralnog gradskog vodovoda nisu pokazali nikakva odstupanja ispitanih parametara, saopćeno je iz Press službe KS.

Rezultati ispitivanja na lokalnim vodovodima ranije su sporadično pokazivali uglavnom mikrobiološka odstupanja, što je i za očekivati s obzirom na neuređen sistem vodozaštitnih zona na tim rezervoarima.

Odjel Komunalne higijene Radne jedinice za zaštitu i unapređenje životne sredine JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u svrhu monitoringa, redovno mjesečno vrši uzorkovanje vode iz sistema centralnog gradskog vodovoda i lokalnih vodovoda na području opština Centar, Ilidža, Novi Grad i Vogošća, a laboratorije za sanitarnu mikrobiologiju i sanitarnu hemiju Zavoda vrše ispitivanja tih uzoraka, te uzoraka koje donose uposlenici JKP Komunalac Hadžići za potrebe tog distributera.

Tačke uzorkovanja se određuju prema higijensko-epidemiološkoj procjeni, te metodom slučajnog uzorka, na frekventnim mjestima i istočištima koje koristi veći broj ljudi. Analize se vrše prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

JKP "Trnovo" Trnovo i JKP "Vodostan" Ilijaš svoje obaveze izvršavaju putem Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, te Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo nema uvid u zdravstvenu ispravnost vode sa tih područja.

Redovnim mjesečnim izvještajima o provedenim aktivnostima izvještava se Ministarstvo zdravstva KS.

U slučaju pozitivnog odnosno, nalaza koji ne odgovara jednom ili više uslova Pravilnika, Zavod za javno zdravstvo KS, u svrhu zaštite zdravlja stanovništva odmah obavještava Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Također, KJKP "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo, u sistemu samokontrole vrše osnovne, periodične-proširene analize i analize na indikatorske parametre shodno Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Rezultate analiza u formi godišnjeg izvještaja dostavljaju Federalnom ministarstu zdravstva, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije