Nakon 13 godina: Vatrogasci dobili novu opremu, traže i nove pripadnike

N. K.
Nakon 13 godina: Vatrogasci dobili novu opremu, traže i nove pripadnike
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

"Nakon 13 godina, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne Uprave Civilne zaštite su dobili novu intervencijsku uniforma koja se sastoji od zaštitnih čizama, pantalona i jakne", rekao je za Radiosarajevo.ba Omer Šetić šef za zaštitu od požara pri Kantonalnoj upravi Civilne zaštite.

Prema njegovim riječima, na tržištu ovaj zaštitni odjevni komplet za vatrogasce je najkvalitetniji i najmoderniji koji se može naći i kojeg posjeduju najbolje vatrogasne jedinice svijeta.

Vatrogasci_RSA1.png - undefined

Radiosarajevo.ba

Pored ove nove zaštitne intervencijske opreme, pripadnici PVJ KS-a ovih dana će dobiti i najmodernije tehničko vozilo koje služi za intervencije u najtežim nesrećama prilikom koji se spašavaju ljudski životi, i ovo vozilo će zamijeniti trenutno koje je kupljeno davne 1977. godine.

"Sama činjenica da smo u dosadašnjim tehničkim intervencijama prilikom najtežih oblika saobraćajnih nesreća koristili vozilo iz prošlog stoljeća, uveliko će podići spremnost pripadnika PVJ KS-a da u najkraćem vremnskom okviru djeluju u najtežim situacijama", kazao je Šetić.

Ilustracija - undefined

Radiosarajevo.ba

U razgovoru za Radiosarajevo.ba šef za zaštitu od požara pri Kantonalnoj upravi Civilne zaštite nam je otkrio da najveći problem, svakako, predstavlja manjak ljudstva odnosno vozača i vatrogasaca u PVJ KS-a.

"Po Pravilniku koji je aktuelan u Sektoru za zaštitu od požara i vatrogastvo pri Kantonalnoj upravi civilne zaštite, ovaj sektor treba da broji 270 zaposlenih. Međutim, PVJ KS-a u ovom trenutku broji 194 zaposlenika, i ovaj manjak od 76 vozaća i vatrogasaca je najveći problem koji se vrlo brzo mora počet rješavati“, dodao je Šetić

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne Uprave Civilne zaštite - undefined

Foto: Vlada KS-a

Iako je svjestan da je na snazi zabrana upošljavanja u ustanovama KS-a, Šetić nam govori da je hitna potreba u ovom trenutku za najmanje 50-ak ljudi, te da će ići sa molbom Vladi KS-a koja je njihov poslodavac i osnivač i nadležna je za zapošljavanje.

"Iskreno se nadamo da će nam izaći u susret jer ipak se radi o sigurnosti građana KS-a", zaključio je Šetić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije