Najavljena konkretna pomoć istanbulskog vodovoda ViK- u

Radiosarajevo.ba
Najavljena konkretna pomoć istanbulskog vodovoda ViK- u
Premijer KS Elmedin Konaković i v.d direktorica "Vodovoda i Kanalizacije" (ViK) Azra Muzur razgovarali su sa predstavnicima istanbulskog vodovoda (ISK) koje je predvodio njihov direktor Veysel Dağlar.

Oni su razgovarali o rješavanju pitanja gubitaka vode u cjevovodima te rekonstrukciji postojećeg vodovodnog sistema.

"Situacija sa vodosnabdijevanjem u protekla dva mjeseca se poboljšala, čemu je doprinjelo intenziviranje aktivnosti na popravkama kvarova na vodovodnoj mreži. Ali to ne znači da smo rješili sve probleme, pa nam je i potrebna svaka vrsta stručne pomoći", istakao je premijer Konaković.

Predstavnici istanbulskog vodovoda u Sarajevu borave već dva dana i imali su priliku i na terenu da se upoznaju sa svim onim što trenutno rade uposlenici ViK-a.

"Kanton Sarajevo je jedna od regija koji spada u najbogatije po kvalitetu podzemnih i nadzemnih voda, ali te gubitke treba što prije smanjiti", naglasio je direktor Dağlar te naveo da je zbog toga potrebno napraviti brane ili bazene u kojima bi se ta izuzetno kvalitetna voda čuvala.

Po njegovim riječima, od ukupno 1.200 km vodovodne mreže, zahvaljujući preduzeću ViK obnovljeno je 200, što znači da posla ima još te da su oni spremni napraviti projekte i pomoći opravci tih zastarjelih cijevi, koje dodatno usporavaju protok vode.

Direktorica Muzur je ovom prilikom, upoznala goste kako se trenutno rade rekonstrukcije tri lagune i dva vodozahvata na rijeci Bosni.

Najavila je i kako su realizacijom kreditnih sredstava EBRD-a planirali i obnovu tri velike pumpne stanice te provođenje pilot projekta u naselju Dobrinja.

Nakon što i danas, nakon jučerašnjeg obilaska najstarijeg izvorišta "Mošćanice" i pumpne stanice "Centar", obiđu "Vrelo Bosne" i filter postrojenja na "Bačevu" predstavnici ISK-a napravit će projekt, kako bi doprinijeli rješavanju gubitaka vode u vodovodnoj mreži.

U delegaciji istanbulskog vodovoda pored direktora Dağlar, bili su glavni inženjer Cemalettin Kaleli, direktor za nadzor i upravljanje u dijelu vodovoda Cihan Danışmaz, te zamjenik turskog ambasadora Halil Ümit Cemaloğlu, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije